Περιγραφή των σημαντικότερων ποικιλιών ελιάς στον κόσμο - Καρνάου, Νέαρχος (My University, 2023)
Η Olea europaea, γνωστή και ως Ελιά, είναι ένα είδος δένδρου που ανήκει στην Οικογένεια των Oleaceae και καλλιεργείται κυρίως στην Μεσόγειο. Είναι γνωστή για την παραγωγή ελιών, που αποτελούν την βάση για το ελαιόλαδο, ένα σημαντικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Τα δένδρα αυτά είναι πολυετή και έχουν την δυνατότητα να ζουν για εκατοντάδες χρόνια. Υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται 600 ποικιλίες σε όλο τον κόσμο. Η καλλιέργεια της ελιάς είναι σημαντική για την οικονομία πολλών χωρών της Μεσογείου, αφού αποτελεί ένα φυσικό πλούτο τον οποίο διαθέτουν και εξάγουν σε άλλες χώρες. Η παρούσα πτυχιακή εργασία, εστιάζεται σε γνωστές ποικιλίες ελιάς από όλο τον κόσμο και παρουσιάζονται διάφορες πτυχές τους , όπως η φυσιογνωμία του δένδρου, Χαρακτηριστικά φύλλων, καρπών. ελαιολάδου, απόδοσης , Προτιμήσεις κλίματος , εδάφους και χρήσης καρπού. Η εργασία αυτή δομήθηκε με βάση την χώρα προέλευσης της κάθε ποικιλίας και οι πτυχές της κάθε ποικιλίας παρουσιάζονται σε σημεία. Συνοψίζοντας, η Olea europaea διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο τόσο στην οικονομία, όσο και την κουλτούρα των χωρών της Μεσογείου και παρέχει ευκαιρίες για εξειδικευμένη έρευνα και ανάπτυξη σε διάφορους τομείς .
Keywords: ελιές; ελαιόλαδο; γεωπονία; άρδευση