Χαρακτηρισμός της αντιοξειδωτικής ικανότητας είκοσι οπωροκηπευτικών προϊόντων-βασικών συστατικών της κυπριακής διατροφής - Ιωάννου, Αντιγόνη (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Στην εποχή μας παρατηρείται συνεχής αύξηση του ενδιαφέροντος για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οποία αποτελούν βασικά διατροφικά συστατικά και μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση και ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων, χάρη στην παρουσία φυτοχημικών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στην ποσοτικοποίησή τους σε διάφορα σημαντικά κυπριακά οπωροκηπευτικά προϊόντα. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε φασματοφωτομετρική μέτρηση της σύστασης σε ολικά φαινολικά, ολικές ανθοκυανίνες, β-καροτένιο, ασκορβικό οξύ, καθώς και in vitro αποτίμηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας των εκχυλισμάτων με τις μεθόδους FRAP, DPPH και φωσφομολυβδενίου. Ως πρώτη ύλη για τη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δείγματα από το εδώδιμο μέρος είκοσι διαφορετικών ειδών φυτικού ιστού τα οποία λήφθηκαν από τοπικές αγορές. Πιο συγκεκριμένα, το φυτικό υλικό αποτελούνταν από εννιά είδη φρούτων και έντεκα λαχανικά. Η αντιοξειδωτική ικανότητα που προσδιορίστηκε με τις μεθόδους FRAP, DPPH και φωσφομολυβδενίου παρουσίασε ομοιόμορφη κατανομή, με τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα να καταγράφεται στις πράσινες ελιές, την κάπαρη (καρπός, φύλλα και βλαστός ως ένα εδώδιμο μέρος) και τις κόκκινες πιπεριές. Η υψηλότερη περιεκτικότητα σε ολικά φαινολικά συστατικά παρατηρήθηκε σε πράσινες ελιές, την κάπαρη, τις κόκκινες πιπεριές, ενώ ασκορβικό οξύ ανιχνεύθηκε σε μεγάλες ποσότητες στο μαϊντανό, τον κόλιανδρο, τη γκουάβα. Ακόμη, οι κόκκινες πιπεριές, η κάπαρη και ο κόλιανδρος παρουσίασαν υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο. Επιπλέον, τα κεράσια, τα κόκκινα σταφύλια, τα κόκκινα μήλα και οι κόκκινες πιπεριές εμφάνισαν σημαντικά υψηλές ποσότητες ανθοκυανινών. Οι πράσινες ελιές, η κάπαρη και οι κόκκινες πιπεριές έδειξαν ότι διαθέτουν σημαντικές ποσότητες φυτοχημικών συστατικών και συγχρόνως υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα. Τα αποτελέσματα αυτά οδηγούν σε διατροφική εισήγηση, μέσω της οποίας προτείνεται η συχνότερη κατανάλωση πράσινων ελιών, κάπαρης και κόκκινων πιπεριών, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της υγείας των καταναλωτών.
Keywords: Κυπριακά οπωροκηπευτικά προϊόντα; FRAP; DPPH; Φωσφομολυβδενίου