Σχεδιασμός και κατασκευή συσκευής ελέγχου της ποιότητας του πόσιμου νερού σε οικίες με τη χρήση ARDUINO - Γιουκκάς, Παύλος (My University, 2023)
Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία μελετά τον σχεδιασμό και την κατασκευή μιας συσκευής αυτόματου ελέγχου της ποιότητας του πόσιμου νερού, η οποία έχει τη δυνατότητα να συνδέεται απευθείας με το σύστημα παροχής πόσιμου νερού. Γίνεται εκτενής έρευνα αγοράς για τις προϋπάρχουσες συσκευές παρόμοιας λειτουργίας που κυκλοφορούν, καθώς επίσης και έρευνα ως προς τις παραμέτρους που πρέπει να εξετάζονται. Με τη χρήση αισθητήρων εξετάζονται ορισμένες από τις σημαντικότερες παραμέτρους που συντελούν στη διατήρηση της καταλληλότητας του νερού που καταναλώνεται, όπως η Θερμοκρασία, η Θολότητα, η Ηλεκτρική Αγωγιμότητα και το pH του νερού προτού φτάσει στον τελικό δέκτη. Η όλη διαδικασία γίνεται εντός ενός προτύπου μεταλλικού καλουπιού, στο οποίο εισρέει πόσιμο νερό, διαμέσου μιας ηλεκτρονικής βαλβίδας. Εκεί παίρνονται οι μετρήσεις και στην συνέχεια μια δεύτερη ηλεκτρονική βαλβίδα απορρίπτει το νερό. Οι πληροφορίες, που λαμβάνονται από τους αισθητήρες επεξεργάζονται στον μικροεπεξεργαστή Arduino Uno όπου και αποστέλλονται στο wifi module-esp8266. Στην συνέχεια, η μονάδα αυτή αποστέλλει τα δεδομένα στην διαδικτυακή πλατφόρμα Firebase, η οποία έχει άμεση επικοινωνία ένα mobile application, που κατασκευάστηκε για τον σκοπό της πτυχιακής. Έπειτα, ο χρήστης μπορεί να διαβάζει τα δεδομένα από τις παραμέτρους που ελέγχονται, μέσω της εφαρμογής και να ενημερώνεται για τυχόν επικίνδυνες διακυμάνσεις των παραμέτρων. Τονίζεται ότι η όλη διαδικασία γίνεται σε πραγματικό χρόνο και έχουν προγραμματιστεί 3 κύκλοι παρακολούθησης ανά μέρα, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγχει την ποιότητα του πόσιμου νερού των τελευταίων κύκλων παρακολούθησης. Τέλος, γίνεται αξιολόγηση της λειτουργικότητας αυτής της κατασκευής, όπως επίσης και αναφορά στα οφέλη που έχει κάποιος με την επένδυση σε αυτήν.
Keywords: Νερό; υγεία; παράμετροι; ποιότητα πόσιμου νερού; συσκευή ελέγχου; αισθητήρες; εφαρμογή κινητού; Water; health; parameters; drinking water quality; monitoring device; sensors; mobile application