Η συνήθεια του αλκοόλ κατα την περίοδο της εγκυμοσύνης και οι επιδράσεις του στο έμβρυο - Θρασυβούλου, Στέφανη (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Η εγκυμοσύνη είναι για τη γυναίκα ίσως η σημαντικότερη περίοδος της ζωής της, αφού κυοφορεί μια νέα ζωή. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια γυναίκα πρέπει να προσέχει πάρα πολύ το διαιτολόγιο της και να αποφεύγει ουσίες και ποτά που θα προκαλέσουν πρόβλημα στο έμβρυο. Η χρήση αλκοόλ από τις έγκυες μητέρες καθιστούν το έμβρυο σε πολύ δυσμενή θέση με πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της σχέσης του αλκοόλ με την εμφάνιση επιπλοκών στο έμβρυο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνη αλλά και στη μετέπειτα ζωή του. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η συστηματική ανασκόπηση της σχετικής ελληνικής και αγγλικής βιβλιογραφίας στις βάσεις δεδομένων PUBMED, MEDLINE, CINAHL, EMBASE και SCOPUS με λέξεις-κλειδιά εγκυμοσύνη, αλκοόλ, επιπτώσεις, κύηση, επιπλοκές, έμβρυο σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Με την πιο πάνω μέθοδο η αναζήτηση κατέληξε σε 11 μελέτες κατά την περίοδο 2003 – 2014 που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε ότι τα ευρήματα συμφωνούσαν μεταξύ τους καθώς όλες οι έρευνες βρήκαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει το έμβρυο και κατά πιο σοβαρή επιπλοκή είναι το σύνδρομο του εμβρυικού αλκοολισμού. Συμπεράσματα: Είναι ασφαλέστερο εάν η μητέρα απέχει από την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή όταν προγραμματίζετε μια εγκυμοσύνη. Δεδομένου ότι αυτή η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας αποδεικνύει ότι, ακόμη και σε ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ασκήσει αρνητική επίδραση στα παιδιά. Τα παιδιά που εκτίθενται σε προγεννητική κατανάλωση αλκοόλ, γενικά, μπορεί να επιφέρει μια σημαντική αύξηση των γνωστικών και κοινωνικο-συναισθηματικά προβλημάτων.
Keywords: Εγκυμοσύνη; Αλκοόλ; Έμβρυο; Επιπλοκές