Αποτίμηση συμπεριφοράς υφιστάμενης κατασκευής και ενίσχυση της με τη μέθοδο προσθήκης τοιχωμάτων οπλισμένου σκυροδέματος - Παπίρη, Χαρά (Department of Civil Engineering and Geomatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Technology, 2019)
Ένα από τα πλέον επίκαιρα ζητήματα των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας στο κλάδο των μηχανικών, είναι η ανάγκη αξιολόγησης και αποτίμησης της υφιστάμενης κατάστασης παλαιών κτιρίων, και εν συνεχεία η όποια επέμβαση κριθεί αναγκαίο να γίνει. Με το πέρασμα των χρόνων, τους σεισμούς που έχουν υπάρξει και τη συνεχή αλλαγή των κανονισμών όσον αφορά την κατασκευή, αλλά και τη γενικότερη τάση για νέες φιλοσοφίες σχεδιασμού, σχεδόν τα περισσότερα παλαιά κτίρια, εύκολα μπορούν να κριθούν ανεπαρκή ως προς τους νέους κανονισμούς. Για τους λόγους αυτούς, στάθηκε αναγκαία η δημιουργία κανονισμών όσον αφορά τις επεμβάσεις για τη διευκόλυνση, αλλά και την καθοδήγηση των μηχανικών, ώστε να αξιολογήσουν ορθά την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, και να λάβουν την απόφαση για την επιλογή της ενίσχυσης με βάση τα ανάλογα κριτήρια. Η πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο μηχανικός, όταν υπάρχει η ανάγκη επέμβασης σε μία κατασκευή, είναι μεγάλη καθώς, παρά την ύπαρξη των κανονισμών, και της υπάρχουσας βιβλιογραφίας η οποία δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις, λόγω της πολυπλοκότητας του αντικειμένου είναι δύσκολο να κατηγοριοποιηθούν πλήρως, και να υπάρξουν ακριβείς οδηγίες ως προς τις ποικίλες ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά. Μια από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους ενίσχυσης είναι η προσθήκη τοιχωμάτων οπλισμένου σκυροδέματος, μέθοδος που επιδρά στο σύνολο της κατασκευής. Η μέθοδος της ενίσχυσης με τοιχώματα είναι από τις πρώτες μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν πρακτικά, χωρίς όμως να υπάρχει αξιόλογο ούτε πειραματικό ούτε θεωρητικό υπόβαθρο. Για το λόγο αυτό, οι αρχικές παρεμβάσεις βασίζονταν στην κρίση των μηχανικών, οι οποίοι στόχευαν να μειώσουν τις μετακινήσεις του κτιρίου κάνοντάς το πιο δύσκαμπτο.
Keywords: Υφιστάμενα; Σεισμός; Αποτίμηση; Ενίσχυση; Τοιχώματα; Existing; Earthquake; Valuation; Strengthening; Walls