Μελέτη συμπεριφοράς εμπορικού σκευάσματος μυκητοκτόνου azoxystrobin στα κυπριακά εδάφη - Νικολάου, Σωτηρία (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Η παρέμβαση του ανθρώπου και η καταστροφή του οικοσυστήματος γίνεται με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς. Αυτό αποτελεί ένα από τα κύρια προβλήματα και ανησυχίες για το πού θα μας οδηγήσει τελικά; Ο άνθρωπος βασίζεται στο έδαφος για την επιβίωσή του και μέσω αυτού εξασφαλίζει το σημαντικότερο μέρος της τροφής του. Υπάρχει η πεποίθηση ότι η χρήση φυτοφαρμάκων είναι η κατάλληλη μέθοδος για την αύξηση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών και την καταπολέμηση των διαφόρων εχθρών των φυτών. Κατά την εφαρμογή όμως του φυτοφαρμάκου, κατά ένα μέρος θα επιτύχει τον στόχο του, ενώ το υπόλοιπο θα κινηθεί πέραν από το φυτό. Η κατάληξη ενός φυτοφαρμάκου στο έδαφος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως τα συστατικά του εδάφους, τους μικροοργανισμούς, τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, τα ποσοστά υγρασίας, τη ρόφηση και τις ιδιότητες του εδάφους. Για την εκτέλεση των πειραματικών διαδικασιών συλλέχθηκαν 3 δείγματα εδάφους από διάφορες περιοχές της ελεύθερης Αμμοχώστου. Τα δύο εδάφη από τις περιοχές Βρυσούλλων και Κάππαρη έχουν αμμώδες τύπου έδαφος ενώ το έδαφος από την περιοχή Δερύνειας που συλλέχθηκε είναι αμμοπηλώδες. Παράλληλα, το pH για την κάθε περιοχή έχει τιμές 8,16, 8,29 και 8,16 αντίστοιχα και τα εδάφη χαρακτηρίζονται ως μετρίως αλκαλικά. Τα ποσοστά οργανικής ουσίας κυμαίνονται από 1,25% έως και 2,6%. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη της συμπεριφοράς δύο διαφορετικών εμπορικών σκευασμάτων μυκητοκτόνου Azoxystrobin σ’ αυτά τα δείγματα εδάφους. Η περιεκτικότητα των σκευασμάτων σε Αzoxystrobin ήταν 20% β/ο και 25% β/ο. Αρχικά, αφού έγινε η εισαγωγή των ρυπαντών στα εδάφη, στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκχύλιση με την βοήθεια οργανικού διαλύτη ακετόνης. Τα δείγματα από το κάθε έδαφος συλλέχθηκαν σε χρονικά διαστήματα των 5 ημερών μέχρι 102 ημέρες. Η ανίχνευση της ουσίας πραγματοποιήθηκε με αέριο χρωματογράφο. Τα αποτελέσματα συγκεντρώθηκαν σε πίνακες και αναλύθηκαν με κατάλληλα διαγράμματα, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για την συμπεριφορά τους στο έδαφος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μυκητοκτόνο με 20% Αzoxystrobin έχει μια σταθερή πορεία και τα ποσοστά εξαγωγής του παραμένουν σχεδόν ίδια από την πρώτη μέτρηση μέχρι και την τελευταία. Αυτή η διαφορά στην συμπεριφορά Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου - Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος v τους πιθανόν να οφείλεται στο ότι το σκεύασμα αυτό εκτός από την Αzoxystrobin περιέχει ακόμα μια δραστική ουσία, το Difenoconazole, το οποίο με την παρουσία του επηρεάζει την προσρόφηση της ουσίας στο έδαφος. Αντιθέτως το μυκητοκτόνο με 25% Αzoxystrobin παρατηρήθηκε ότι έχει μια σημαντική μείωση στα ποσοστά εξαγωγής της ουσίας σε σχέση με την αρχική συγκέντρωση που εφαρμόστηκε. Αυτό αποδεικνύει ότι ένα μέρος της ουσίας παραμένει προσροφημένο στο έδαφος ή διασπάται. Κάθε φυτοφάρμακο έχει διαφορετική συμπεριφορά στο έδαφος, η οποία ρυθμίζεται βάσει των πολύπλοκων φυσικών, χημικών και βιολογικών διεργασιών. Το σημαντικότερο σημείο για την προστασία του περιβάλλοντος είναι ο χρόνος παραμονής του φυτοφαρμάκου μετά την εφαρμογή του στο έδαφος. Τα φυτοφάρμακα συγκρατούνται από το έδαφος σε διαφορετικό χρονικό διάστημα αναλόγως με τις φυσικοχημικές ιδιότητες, το είδος και τη σύνθεσή τους. Η μέθοδος είναι άξια εμπιστοσύνης για την εξαγωγή Αzoxystrobin με εκχύλιση από διαλύτη ακετόνης.
Keywords: Οικοσύστημα; Φυτοφάρμακα; Azoxystrobin