Οι κινητές συσκευές επικοινωνίας στη διαμόρφωση του χωροχρόνου και της κουλτούρας των στρατιωτών της Κύπρου - Χατζηκωστής, Παναγιώτης (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Οι πολυμεσικές ιδιότητες των φορητών συσκευών επικοινωνίας, η σύγκλιση των λειτουργιών και οι διαστάσεις τους σε επικοινωνία, ψυχαγωγία, ενημέρωση και κοινωνικοποίηση, σηματοδοτούν μεταβολές στο τρόπο αντίληψης της πραγματικότητας, ορίζοντας την. Επιδράσεις που αλλάζουν παγιωμένες φυσικές διαστάσεις, μέχρι παγιωμένα συστήματα εξουσίας. Η συνδεσιμότητα και η φορητότητα του κινητού, καταφέρνουν να δίνουν στα άτομα νέες ταυτότητες και χαρακτηριστικά, πέρα από τις φυσικές, διαμεσολαβώντας καθημερινές δραστηριότητες. Αυτές οι παραδοχές εξετάζονται στην κοινωνική ομάδα των στρατιωτών της Κύπρου. Το εγχείρημα αυτό διεξάγεται στο πλαίσιο ποιοτικής μεθοδολογίας με συνεντεύξεις από στρατιώτες. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η κινητή συσκευή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας του στρατιώτη, σε βαθμό που να γίνεται προέκταση του χεριού και της σκέψης. Οι δυνατότητες επικοινωνίας και παρακολούθησης πολυμεσικού περιεχομένου μεταμορφώνουν το καθημερινό στρατιωτικό πλαίσιο, ωστόσο δεν παραλείπονται και οι ανησυχίες από τους στρατιώτηες για την ποιότηα της ζωής τους. Παράλληλα η χρήση της κινητής συσκευής συνδέθηκε με διεύρυνση του πλαισιού επικοινωνίας του στρατιώτη και ανάδειξη ελευθεριών που είχε ως πολίτης. Ελευθερίες που δίνουν δικαιώματα αντίστασης έναντι στη στρατιωτική εξουσία. Έχοντας ο στρατιώτης το κινητό του, φαίνεται ότι έχει ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να διαφεύγει από τον στρατιωτικό χώρο, νιώθοντας ότι μεταφέρεται στο, σπίτι, στο σχολείο, ή στο μελλοντικό πανεπιστήμιο του. Οι σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους και οι διαπροσωπικές και ερωτικές σχέσεις συνεχίζουν να ενδυναμώνονται. Η παρούσα έρευνα εστιάζει στη μελέτη της επικοινωνίας των κινητών τηλεφώνων και τους τρόπους που διαμορφώνουν ατομικά και συλλογικά χαρακτηριστικά μιας κοινότητας.
Keywords: Κινητές συσκευές επικοινωνίας; Τεχνολογία πανταχού παρουσίας; Στρατιωτική κουλτούρα; Online πραγματικότητα; Χωροχρόνος