Χρήση laser scanner για την αποτύπωση κτηρίου - Κίτσιος, Δημήτρης (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η εξελισσόμενη τεχνολογία δίνει συνέχεια νέους τρόπους κάλυψης αναγκών στην καθημερινή ζωή, αλλά και σε πιο ιδιάζουσες καταστάσεις. Έτσι, έχει φτάσει σε σημείο που να μπορεί να πραγματοποιηθεί η τρισδιάστατη απεικόνιση κτηρίων με παραπάνω του ενός τρόπους. Η τρισδιάστατη απεικόνιση ενός κτηρίου μπορεί να πραγματοποιηθεί για πολλούς λόγους (π.χ. αρχειοποίηση δεδομένων, αναγνώριση και καταγραφή παραμορφώσεων, έλεγχος τήρησης προυποθέσεων κατασκευής). Εδώ γίνεται η μελέτη δυνατότητας κάλυψης των αναγκών αυτών με μεθόδους που χρησιμοποιούν διαφορετικά τοπογραφικά όργανα. Πιο συγκεκριμένα, μας δόθηκε η ευκαιρία να εργαστούμε στο αναπαλαιωμένο κτήριο στο κέντρο της πόλης της Λεμεσού όπου θα εγκατασταθεί το νεοσύστατη σχολή Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η διαδικασία γεωμετρικής τεκμηρίωσης πραγματοποιήθηκε με τέσσερα όργανα, ενός απλού γεωδαιτικού σταθμού, ενός ρομποτικού γεωδαιτικού σταθμού, ενός επίγειου σαρωτή και ενός RTK-GPS. Τελικό προϊόν κάθε μεθοδολογίας είναι η παραγωγή ενός τρισδιάστατου μοντέλου απεικόνισης των εσωτερικών χώρων μαζί με την εξωτερική επιφάνεια του κτηρίου, και στη συνέχεια η εξαγωγή τρισδιάστατων επιφανειών της εξωτερική επιφάνειας του κτήριο. Κεντρικός στόχος της εργασίας είναι με την χρήση των τρισδιάστατων μοντέλων που εξάγαμε να μπορεί οποιοσδήποτε θελήσει να μπορεί να περιηγηθεί στο κτήριο, να κάνει μετρήσεις ακόμη και να βρει τις συντεταγμένες όποιου σημείου θελήσει χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτεί το κτήριο.
Keywords: Τρισδιάστατη απεικόνιση κτηρίων; Τοπογραφικά όργανα