Φανζινς(ζαϊνς) : «γκρεμίζοντας τα στερεότυπα» : ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τα στερεότυπα της ομοφυλοφιλίας - Παντέχη, Αναστασία (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή εφαρμοσμένων Τεχνων και Επικοινωνίας,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Στην συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία, διερευνώνται τα στερεότυπα που έρχονται αντιμέτωπα τα ΛΟΑΤ, και πιο συγκεκριμένα τα ομοφυλόφιλα άτομα, καθώς όπως και οι συνέπειες που ακολουθούν με τη συνεχή προβολή των στερεοτύπων. Παρατηρούμε πως τους αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία, και σαν λύση θα δημιουργηθεί και θα δημοσιευτεί ένα zine, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό ως προς την χρήση των στερεοτύπων και γενικότερα την αντιμετώπιση που θα έχουν ως προς την ΛΟΑΤ κοινωνία. Με τη συνέντευξη που είχα με τη συστημική ψυχοθεραπεύτρια κ. Ανδρέου, καταλήξαμε στο ότι υπάρχουν πολλά στερεότυπα με έμφαση στα ομοφυλόφιλα- γκέι άτομα και ότι ο πιο καλός τρόπος να προκαλέσουμε εμπάθεια στο κοινό είναι μέσω «εκπαίδευσής» για το τι είναι ακριβώς τα γκέι άτομα. Επιπλέων, για σκοπούς κατεύθυνσης και προσανατολισμού προς τη θεματική που επιλέχθηκε, πραγματοποιήθηκε μία έρευνα ως προς τον ορισμό του zine, την ιστορία του, τις κατηγορίες του και την ανάγκη της ύπαρξης της κοινωτητας των zinsters. Τέλος, δημιουργίθηκε ένα zine τύπου μίνικόμικ, όπου με καυστικό τρόπο σατιρίζει τις κοινες χαζές ατάκες που ακούνε τα ΛΟΑΤ και κυρίως γκέι άτομα.
Keywords: Στερεότυπα; Ομοφυλοφιλία; ΛΟΑΤ; Φανζίν; Ζάιν