Επίσημη οριοθέτηση γεωτεμαχίου & σύγκριση ψηφιακής οριοθέτησης από ορθοφωτοχάρτη(2014) και δορυφορική εικόνα GOOGLE - Μερακλή, Παγκράτιου (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Τοπογραφία , ένας όρος με διάφορες δυναμικές. Εάν περιορίσουμε την συνολική έκταση της περιοχής μελέτης τόσο ,ώστε για ην αναπαράσταση του καμπυλόμορφου της γήινης επιφάνειας να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα επίπεδο, καταλήγουμε σε μια εξειδικευμένη γνωστική περιοχή της γεωδαισίας , την τοπογραφία. Ένας γενικά αποδεκτός ορισμός της επιστήμης της τοπογραφίας δίνεται από τον Δημήτρη Βλαχο (1987) ως εξής: Η τοπογραφία είναι η επιστήμη που διδάσκει τις μεθόδους με τη βοήθεια των οπίων απεικονίζεται υπό κλίμακα η επιφάνεια του εδάφους σε ένα επίπεδο. Ο διαχωρισμός είναι σαφής. Το βασικό μαθηματικό μοντέλο της τοπογραφίας είναι ο προσδιορισμός χαρακτηριστικών σημείων του χώρου με τη μορφή συντεταγμένων σε κάποιο σύστημα αναφοράς. Η γνώση αυτών των συντεταγμένων επιτρέπει στη συνέχεια την απεικόνιση των σημείων στο οριζόντιο επίπεδο του τοπογραφικού διαγράμματος περιγράφοντας με αυτόν τον τρόπο κατασκευές , κτίσματα, όρια ιδιοκτησιών και γενικά το σύνολο των ανθρώπινων παρεμβάσεων στην περιοχή που έχει αποτυπωθεί. Η οριοθέτηση ωστόσο ενός γεωτεμαχίου είναι πιο επίσημη ένδειξη ιδιοκτησίας , τουλάχιστον στη Κύπρο , και με αυτό ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να εκμεταλλευτεί αναλόγως την γη του. Αν ανατρέξουμε στα παλιά τα χρόνια , δηλαδή πριν την ύπαρξη του κτηματολογίου, οι κατοχές και οι επι τόπου υποδείξεις των συνόρων μεταφέρονταν από γενιά σε γενιά. Δεν ήταν επίσημες οι ιδιοκτησίες αλλά μεταξύ τους οι άνθρωποι και ιδιαίτερα στα γεωργικά τεμάχια δεν έκαναν παρεμβάσεις αλλά ούτε και είχαν διαφωνίες. Μετά λοιπόν από την καταγραφή της γης και της ιδιοκτησίας εκδόθηκαν οι τίτλοι ιδιοκτησίας με τους οποίους ο κάθε ένας γνώριζε μετά την οριοθέτηση τα όρια του γεωτεμαχίου του. Σημαντικό να αναφερθεί είναι πως οι δόμες με τις οποίες χώριζαν τα τεμάχια τους ,είναι πλέον σταθερό και υπολογίσιμο σαν το όριο ενός τεμαχίου. Στην πτυχιακή εργασία θα δούμε λοιπόν πως οροθετείται ένα γεωτεμάχιο όπως προκαθορίστηκε από το ΤΚΧ και έπειτα ποια είναι η απόκλιση εάν κάνουμε την οριοθέτηση αυτή με την ορθοφωτογραφία του ΤΚΧ ή με τις δορυφορική εικόνα GOOGLE.
Keywords: οριοθέτηση; ορθοφωτογραφία; δορυφορική εικόνα