Η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση στην Κύπρο - Μιχαήλ, Ιωάννα (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Η συγκεκριμένη έρευνα έχει ως θέμα τη Μετάβαση στην Ψηφιακή Τηλεόραση στην Κύπρο, θέμα το οποίο προσφέρεται από το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ.Η διατριβή αποτελείται από μία ιστορική αναδρομή από την εφεύρεση της τηλεόρασης μέχρι σήμερα με σκοπό να διαφανούν οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι διαφορετικοί τρόποι μετάδοσης και παρακολούθησης ούτως ώστε να τεθεί το υπόβαθρο για να αναπτυχθεί η έρευνα.Στη συνέχεια εξετάζεται η υφιστάμενη γνώση που υπάρχει στο εξωτερικό όσο αφορά την Ψηφιακή τηλεόραση, την χρήση της, τον τρόπο λειτουργίας της και τις αντιδράσεις από τους πολίτες άλλης χώρας ούτως ώστε να διαπιστωθούν οποιεσδήποτε διαφορές υπάρχουν στο τρόπο διαχείρησης της Μετάβασης στην Κύπρο με το Εξωτερικό.Μπήκαμε πλέον και επίσημα στη νέα ψηφιακή εποχή, την εποχή της Ψηφιακής τηλεόρασης.Από την 1η Ιουλίου 2011 που έγινε το switch-off η Κύπρος μεταδίδει μόνο ψηφιακά.Οι υπεύθυνοι φορείς στην Κύπρο υλοποίησαν ένα σχέδιο δράσης με σκοπό να διεξαχθεί ομαλά η μετάβαση το οποίο παρουσιάζεται στην μελέτη λεπτομερώς.Ακόμη δίνονται πληροφορίες σχετικά με την ενημέρωση που δόθηκε στο κοινό ούτως ώστε να έρθει σε σύγκριση με την μετέπειτα έρευνα που διεξήχθηκε.Η έρευνα έγινε με ερωτηματολόγια με σκοπό τη συλλογή δεδομένων, δίνοντας βαρύτητα στις αντιδράσεις του κοινού της Κύπρου μετά από την Μετάβαση στην Ψηφιακή Τηλεόραση.Ρωτήθηκαν άτομα διαφόρων ηλικιών, διαφορετικής επαρχίας και διαφορετικού φύλου.Συνοπτικά τα αποτελέσματα που βγήκαν δεν ήταν και πολύ θετικά με το κοινό της Κύπρου να αναμένει εξελίξεις γύρω από το θέμα Ψηφιακή τηλεόραση δίνοντας του την αφορμή για να ικανοποιηθεί από τη χρήση της.Η συγκεκριμένη διατριβή γίνεται στις αρχές της υλοποίησης της ψηφιακής τηλεόρασης, ίσως να είναι και η πρώτη που λαμβάνει χώρα στην Κύπρο.Θα ακολουθήσουν αρκετές άλλες στη συνέχεια με περαιτέρω ανάλυση στις νέες τεχνολογίες που θα έχει να προσφέρει η Ψηφιακή Τηλεόραση στο μέλλον.
Keywords: Digital television; Television--History; Ψηφιακή τηλεόραση; Τηλεόραση--Ιστορία