Σχεδιασμός, εφαρμογή και αξιολόγηση ψηφιακών εκπαιδευτικών εφαρμογιδίων για την ανάπτυξη μαθηματικού αναλογικού συλλογισμού - Τριλλίδου, Βιργινία (q, 2020)
Η ανάπτυξη του μαθηματικού αναλογικού συλλογισμού θεωρείται αναγκαία για τη μελλοντική εξέλιξη των μαθητών. Ωστόσο, από έρευνες που έχουν γίνει φαίνεται ότι αρκετοί μαθητές συναντούν δυσκολίες στην επίλυση προβλημάτων και καταστάσεων όπου χρειάζεται να εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος συλλογισμός. Επομένως, σχεδιάστηκαν από την ερευνήτρια δύο ψηφιακά εκπαιδευτικά εφαρμογίδια για ανάπτυξη δεξιοτήτων μαθηματικού αναλογικού συλλογισμού. Στόχος της παρούσας έρευνας ήταν η εφαρμογή και η αξιολόγηση αυτών των δύο εφαρμογιδίων, τα οποία δοκιμάστηκαν σε μαθητές Δ’ τάξης δημοτικού μέσω οθονών αφής (tablets), μία οθόνη αφής ανά μαθητή. Το 1ο εφαρμογίδιο ονομάζεται ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ και συγκαταλέγεται στην κατηγορία της σύγκρισης προβλημάτων. Το 2ο εφαρμογίδιο ονομάζεται ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ και συγκαταλέγεται στην κατηγορία των προβλημάτων άγνωστης αξίας. Διεξήχθη ημι-πειραματικός σχεδιασμός με συμμετέχοντες 42 μαθητές οργανωμένους σε δύο συνθήκες. Οι 22 μαθητές της Α’ συνθήκης διδάχθηκαν το συγκεκριμένο θέμα μέσω των δύο εφαρμογιδίων, ενώ οι 20 μαθητές της Β’ συνθήκης εκπαιδεύτηκαν μέσω της παραδοσιακής διδασκαλίας. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με προ-διαγνωστικά και μετα-διαγνωστικά δοκίμια, καθώς και με την πραγματοποίηση συνεντεύξεων με όλους τους μαθητές της Α’ συνθήκης, προ και μετά παρέμβασης. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα δύο εφαρμογίδια βοήθησαν τους μαθητές να αναπτύξουν συγκεκριμένες δεξιότητες μαθηματικού αναλογικού συλλογισμού. Το εφαρμογίδιο ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ είχε θετική επίδραση στη μαθησιακή επίδοση των μαθητών με στατιστικά σημαντική διαφορά σε σύγκριση με την παραδοσιακή διδασκαλία. Το εφαρμογίδιο ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ αν και βοήθησε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων μαθηματικού αναλογικού συλλογισμού, ωστόσο η διαφορά εκεί δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Χρειάζεται να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις για βελτίωση αυτού του εφαρμογιδίου. Η μελέτη αυτή αποτελεί μια αρχική προσπάθεια διδασκαλίας του μαθηματικού αναλογικού συλλογισμού μέσω ενός εναλλακτικού και πιο σύγχρονου τρόπου διδασκαλίας, όπως είναι τα ψηφιακά εκπαιδευτικά εφαρμογίδια.
Keywords: Ψηφιακά εκπαιδευτικά εφαρμογίδια; Μαθηματικός αναλογικός συλλογισμός; Προβλήματα σύγκρισης; Προβλήματα άγνωστης αξίας; Digital educational apps; Proportional reasoning; Comparison problems; Missing value problems