Απόψεις φοιτητών λογοθεραπείας σχετικά με θέματα προσβασιμότητας σε εργαλείο αξιολόγησης ποιότητας ζωής για σκοπούς επικοινωνίας - Ρούσσου, Μαρία (My University, 2024)
Εισαγωγή: Τα άτομα με σύνθετες επικοινωνιακές διαταραχές αδυνατούν να αναπτύξουν λειτουργική, προφορική, λεκτική ομιλία. Ο λογοθεραπευτής είναι υπεύθυνος να παρέχει στα άτομα αυτά υπηρεσίες σε έναν μεγάλο βαθμό μέσα από το πεδίο της Επαυξητικής και Εναλλακτικής Επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει παιδιά και ενήλικες προλαμβάνοντας, αξιολογώντας και παρεμβαίνοντας σε διαταραχές λόγου, ομιλίας και κατάποσης, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Η ποιότητα ζωής αποτελεί μια έννοια ευρύτερη, που μπορεί να αξιολογηθεί με υποκειμενικούς όσο και με αντικειμενικούς όρους και αναφέρεται στη γενική ευημερία του/της ατόμου. Στόχος έρευνας: Στόχος της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση και η ανάλυση των απόψεων των φοιτητών/τριών λογοθεραπείας σχετικά με θέματα προσβασιμότητας στην Κλίμακα Ποιότητας Ζωής Επικοινωνίας (ASHA QCL). Μεθοδολογία: Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 22 φοιτητές/τριες λογοθεραπείας, που βρίσκονται στο 3ο και 4ο έτος σπουδών τους. Χορηγήθηκαν ημι-δομημένες συνεντεύξεις σε πέντε ομάδες εστίασης, με τρία έως εφτά άτομα, όπου συλλέχτηκαν ποιοτικά δεδομένα και επεξηγήθηκαν μέσω θεματικής ανάλυσης. Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Κλίμακα Ποιότητας Ζωής Επικοινωνίας (ASHA QCL), σύμφωνα με τους φοιτητές/τριες, δεν συμπεριλαμβάνει όλα τα θέματα προσβασιμότητας για χρήστες ΕΕΕ και χρήζει τροποποίησης. Συμπεράσματα: Φάνηκε επίσης ότι δεν υπάρχουν εργαλεία αξιολόγησης της ποιότητας ζωής για άτομα με σύνθετες επικοινωνιακές διαταραχές, καθιστώντας αναγκαία τη δημιουργία τέτοιων εργαλείων.
Keywords: εργαλείο αξιολόγησης; προσβασιμότητα; άτομα με σύνθετες επικοινωνιακές δυσκολίες; φοιτητές; ποιότητα ζωής; students; accessibility; assessment tool; quality of life; individuals with complex communication needs