Η χρήση Social Network Sites (Ιστότοπων Κοινωνικής Δικτύωσης) από άτομα με αναπηρίες στην Κύπρο - Δημητριάδη, Βασιλική (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών,Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Οι Ιστοσελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης (ΙΚΔ) προσελκύουν ολοένα και περισσότερο πληθυσμό μέρα με τη μέρα. Στους χρήστες των ΙΚΔ τα τελευταία χρόνια συμπεριλήφθηκαν και τα άτομα με αναπηρίες. Στην παρούσα εργασία βασικός στόχος είναι να διαφανεί κατά πόσο είναι πιθανή η χρήση ΙΚΔ από άτομα με αναπηρίες στην Κύπρο. Ταυτόχρονα θέτονται υποερωτήματα όπως οι λόγοι που χρησιμοποιούν τους ΙΚΔ, η χρονική διάρκεια που απασχολούνται σε αυτούς, οι ΙΚΔ που χρησιμοποιούν και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Καταρχάς δίνονται βασικές έννοιες γύρω από τις ΙΚΔ, τα άτομα με αναπηρίες, την προσβασιμότητα των ΙΚΔ και τον σχεδιασμό για όλους μέσα από προϋπάρχουσες έρευνες. Στη συνέχεια παρουσιάζονται έρευνες που αφορούν τη χρήση των ΙΚΔ και τα άτομα με αναπηρίες από άλλες χώρες. Για την διεκπεραίωση του πιο πάνω στόχου, έγινε χρήση δομημένου ερωτηματολόγιου υπό μορφή συνέντευξης. Η συλλογή δεδομένων έγινε από 30 άτομα με αναπηρίες (13-60 ετών) που διαμένουν στην Κύπρο, με σκόπιμη δειγματοληψία λόγω του συγκεκριμένου πληθυσμού, που μελετάται. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν τόσο μέσα από την βιβλιογραφική ανασκόπηση όσο και από την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν σε πρώτη φάση ότι ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων με αναπηρίες κάνουν χρήση των ΙΚΔ. Επιπλέον φάνηκε ότι οι πιο πιθανοί λόγοι χρήσης των ΙΚΔ με βάσει τις προτιμήσεις είναι για ψυχαγωγία και εκπαίδευση-ενημέρωση. Επιπλέον αναφέρθηκαν δυσκολίες εισδοχής σε ΙΚΔ, από τους άνθρωπους με οπτική αναπηρία σε μεγαλύτερο βαθμό. Τέλος συνιστάται περαιτέρω έρευνα στο παρόν θέμα, από ένα μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού, για γενίκευση των αποτελεσμάτων.
Keywords: Social network sites; Disability