Η γλωσσική ικανότητα των ατόμων με σύνδρομο down - Κουντούρη, Μαγδαληνή (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Εισαγωγή: Το σύνδρομο Down ή αλλιώς Τρισωμία 21 αποτελεί την πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική ανωμαλία στους ανθρώπους. Το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι μία ιδιαίτερη υποομάδα στον γενικότερο πληθυσμό των ατόμων με νοητική καθυστέρηση, καθώς εκτός από τις άλλες ιδιαιτερότητες, τα άτομα αυτά εμφανίζουν και ένα ιδιαίτερο αναπτυξιακό προφίλ, ιδιαίτερα στον γλωσσικό τομέα. (Wisnieswky et al. 1996). Σκοπός: H πιο κάτω πτυχιακή εργασία αποτελεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση με θέμα το σύνδρομο Down και ειδικότερα την γλωσσική ικανότητα των παιδιών που έχουν το σύνδρομο αυτό. Σκοπός είναι να αναφερθούν οι ομοιομορφίες και οι ανομοιομορφίες της γλώσσας των ατόμων με σύνδρομο Down και να εντοπιστούν οι διάφορες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσον αφορά το κομμάτι της γλώσσας. Σχεδιασμός (Μέθοδοι και Υλικά): Αναλύθηκαν περαιτέρω άρθρα και παλαιότερες έρευνες. Στις μελέτες αυτές, οι συμμετέχοντες ήταν δεκαέξι Ελληνοκύπριοι ηλικίας 19 ετών μέχρι 45;11 ετών που παρουσιάζουν σύνδρομο Down και μέτρια νοητική καθυστέρηση. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν περάσει από ακοολογικό έλεγχο και είχαν χρήσει μερική έως και καθόλου παρέμβαση λογοθεραπείας. Η άλλη ομάδα αποτελείτο από δεκαεπτά ελληνοκύπρια παιδιά με τυπική ανάπτυξη. Τα παιδιά αυτά ήταν ηλικίας από 7 ετών μέχρι 8;11 ετών. Επιλέχθηκαν παιδιά αυτής της ηλικίας επειδή αντιστοιχούν με την πνευματική ηλικία των παιδιών της πρώτης ομάδας Αποτελέσματα: Τα άτομα με σύνδρομο Down και ειδικότερα τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες, παρουσιάζουν ένα αρκετά περίπλοκο γλωσσικό προφίλ με πολλά δυνατά και αδύνατα σημεία όσον αφορά τις πτυχές της πραγμάτωσης της γλώσσας. Αναμφισβήτητα, τα άτομα αυτά έχουν το πλεονέκτημα και είναι ικανά να χρήζουν μιας ποικιλίας επικοινωνιακών λειτουργιών, την ικανότητα να παραμένουν σε κάποιο θέμα συζήτησης, να απαντούν σε ερωτήματα τύπου διευκρίνησης και να αφηγούνται με ικανοποιητικό περιεχόμενο όταν υπάρχει χρήση οπτικής υποστήριξης (Martin et al., 2009). Συμπεράσματα: Μέσα από αυτή την έρευνα προέκυψε μια εικόνα για το κατά πόσο πλήρης μπορεί να φτάσει το επίπεδο της φωνητικής και φωνολογικής απόκτησης των Ελληνοκύπριων ατόμων με σύνδρομο Down και πώς οι περιορισμοί στην άρθρωσή τους επηρεάζουν την περαιτέρω ομιλία τους. Έχοντας εις γνώση το πλήρες επίπεδο της γλωσσικής απόκτησης που μπορούν να φτάσουν τα άτομα με σύνδρομο Down, απομένει τώρα να μελετηθεί από πού ξεκινά και ποιοι είναι οι μεσολαβητές της γλωσσικής ανάπτυξης των ατόμων με σύνδρομο Down (Christodoulou, 2015).
Keywords: Σύνδρομο Down; Τρισωμία 21; Γλωσσική ικανότητα; Μορφολογία; Φωνολογία; Φωνητική; Ομοιομορφία; Ανομοιομορφία; Τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά