Ανάπτυξη κώδικα Matlab για την διενέργεια μακροχρόνιων ενεργειακών προβλέψεων στην Κύπρο - Μαγίδου, Μαρίνα (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, 2016)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή αφορά την ανάπτυξη ενός κώδικα με τη βοήθεια του προγράμματος Matlab, που θα είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση μακροχρόνιων ενεργειακών προβλέψεων στην Κύπρο μέχρι το έτος 2040. Ο κώδικας είναι βασισμένος στο μαθηματικό μοντέλο πρόβλεψης της τελικής ζήτησης ενέργειας που χρησιμοποιούν ήδη οι κυπριακές αρχές για τα Σχέδια Δράσης τους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας. Παρουσιάζεται η κατανάλωση της ενέργειας σε κάθε σημαντικό τομέα της οικονομίας. Το μοντέλο λαμβάνει υπόψη μακροοικονομικές μεταβλητές, καθώς επίσης και τις διάφορες τιμές της ενέργειας ανάλογα με το είδος του καυσίμου που χρησιμοποιείται. Επιπλέον, υπολογίζονται τα μερίδια των καυσίμων σε κάθε τομέα, ανάλογα με το κόστος της τεχνολογίας. Επιπρόσθετα, στις εκτιμήσεις συμπεριλήφθηκε και η μεταβλητή της δυνατότητας διείσδυσης των διαφόρων τεχνολογιών και οι τεχνικοί περιορισμοί για την υιοθέτηση τους. Στο κείμενο που θα ακολουθήσει, παρατίθενται οι μαθηματικές διατυπώσεις για τον υπολογισμό της συνολικής ετήσιας ενεργειακής ζήτησης ανά τομέα και ανά καύσιμο και οι επιμέρους μαθηματικές σχέσεις. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται αναλυτικά ο κώδικας που υλοποιήθηκε και χρησιμοποιήθηκε για τις προβλέψεις μαζί με τα αποτελέσματα που εξάχθηκαν από την λειτουργία του. Όλα τα στοιχεία των σημαντικών παραμέτρων καταγράφηκαν ηλεκτρονικά μέσω του λογισμικού προγράμματος Μatlab και αυτόματα αποθηκεύτηκαν σε αρχεία Excel. Ακολούθως, εφαρμόστηκαν τρία υποθετικά σενάρια για διαφορετικές μελλοντικές τιμές πετρελαίου στον κώδικα που αναπτύχθηκε, το σενάριο αναφοράς, υψηλής τιμής πετρελαίου και χαμηλής τιμής πετρελαίου. Συγκεντρώθηκαν οι μεταβολές που προέκυψαν και έγινε ανάλυση της διαφοροποίησης της ενεργειακής ζήτησης. Τα σημαντικότερα συμπεράσματα που εξάχθηκαν είναι το γεγονός ότι όσο αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, επηρεάζονται ανάλογα και οι τιμές των υπόλοιπων καυσίμων και μειώνεται η ζήτηση τελικής συνολικής ενέργειας. Επίσης, η αντικαταστάσιμη ενέργεια, επηρεάζεται αντιστρόφως ανάλογα σε σχέση με τη μεταβολή της τιμής του πετρελαίου. Από την άλλη μεριά όμως, η επίδραση της αύξησης της τιμής του πετρελαίου στην αναντικατάστατη ηλεκτρική ενέργεια είναι αμελητέα, αφού δεν υπάρχουν υποκατάστατα για την ηλεκτρική ενέργεια που θεωρείται και είδος πρώτης ανάγκης. Τέλος, παρατηρήθηκε μία τάση απόκλισης από τις συμβατικές πηγές ενέργειας και αύξηση της χρήσης πιο καθαρών πηγών, και στα τρία σενάρια εφαρμογής.
Keywords: Πηγές ενέργειας; Κατανάλωση; Καύσιμα; Κόστος