Δημοσιογραφικές κουλτούρες στην Κύπρο - Καρβούνη, Μαργαρίτα (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2011)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο «Δημοσιογραφικές κουλτούρες στην Κύπρο» εκπονήθηκε από την Μαργαρίτα Καρβούνη, φοιτήτρια του Τμήματος ΕΣΔ του ΤΕΠΑΚ υπό την επίβλεψη της Λέκτορα Δήμητρας Μηλιώνη και ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2011. Σκοπός της έρευνας είναι η ανακάλυψη των χαρακτηριστικών της ομοιόμορφης δημοσιογραφικής κουλτούρας όσον αφορά τα Κυπριακά μέσα.Μέσα από την συγκεκριμένη έρευνα, περιγράφουμε αναλυτικά τα προβλήματα και την αναγκαιότητα της μελέτης για τα δεδομένα της Κύπρου.Εν συνεχεία, αναφερόμαστε στη υπάρχουσα θεωρητική υποδομή για το συγκεκριμένο θέμα, στην μεθοδολογία που θα χρησιμοποιήσουμε για την διεξαγωγή αποτελεσμάτων και έπειτα σε κάποια συμπεράσματα καθώς και ιδέες για μελλοντικές έρευνες.Η παρούσα εργασία στηρίζεται στη θεωρητική προσέγγιση του Hanitzch σε ότι αφορά τους θεσμικούς ρόλους της δημοσιογραφικής κουλτούρας, προσαρμοσμένη στα Κυπριακά δεδομένα.Με βάση τον Hanitzch (2007), οι θεσμικοί ρόλοι χωρίζονται σε τρεις υποκατηγορίες: την παρεμβατικότητα των δημοσιογράφων, την απόσταση που έχουν από την εξουσία και τέλος τον προσανατολισμό τους προς την αγορά.Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν παρόμοιες συστηματικές έρευνες για τη δημοσιογραφική κουλτούρα στη Κύπρο, διερευνήθηκαν οι τρεις αυτές υποκατηγορίες, μέσα από την μελέτη και την ανάλυση τριών ερευνητικών ερωτημάτων.Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για να απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά, είναι ποσοτική έρευνα επισκόπησης και πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ενός ερωτηματολογίου, τα δεδομένα του οποίου συλλέχθηκαν με την βοήθεια προσωπικών συνεντεύξεων.Το μέγεθος του δείγματος που μελετήθηκε, αποτελείται από 38 άτομα του δημοσιογραφικού χώρου.Βάσει του συγκεκριμένου δείγματος, αναλύσαμε τα αποτελέσματα με την βοήθεια του προγράμματος SPSS και δημιουργήσαμε πίνακες, καταλήγοντας σε κάποια συμπεράσματα.
Keywords: Journalism; Journalists; Cyprus-Mass media; Δημοσιογραφία; Δημοσιογράφοι; Κύπρος-Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης