Ο αναδυόμενος ρόλος της νοσηλευτικής ρομποτικής - Αυγουστή, Σωτήρης; Μασούρας, Πανίκος; Έλληνα, Ιωάννα (My University, 2022)
Εισαγωγή: Ως αναπόσπαστο μέρος της φροντίδας των ασθενών, η νοσηλευτική πρακτική καλείται να προσαρμόζεται στις συνεχείς αλλαγές του ευρύτερου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης όπως ακριβώς και στο ευρύτερο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Μεταξύ των τεχνολογικών λύσεων που έχουν αναπτυχθεί και αναβαθμίζονται ως απάντηση σε αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις, η νοσηλευτική και η υποστηρικτική ρομποτική διεκδικούν σημαντικό ρόλο. Σκοπός: Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η ανασκόπηση του τοπίου στη νοσηλευτική ρομποτική, η ανάδειξη των οφελών που συνδέονται με την υιοθέτηση τέτοιων λύσεων στην κλινική πρακτική και ο εντοπισμός των προκλήσεων και περιορισμών που καθορίζουν τις μελλοντικές κατευθύνσεις και πολιτικές στον τομέα. Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση επιστημονικών άρθρων και ερευνητικών μελετών στην αγγλική και ελληνική γλώσσα στις βάσεις δεδομένων Pubmed, SCOPUS και Google Scholar δημοσιευμένων την τελευταία 5-ετία. Αποτελέσματα: Πέραν από τις παραδοσιακές εφαρμογές των ρομποτικών συστημάτων στην παραγωγή και τη βιομηχανία, τα αυτόνομα και/ή τηλεχειριζόμενα ρομπότ στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των επαγγελματιών υγείας χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, μειώνοντας παράλληλα τις δαπάνες. Στα πλαίσια της πανδημίας η νοσηλευτική ρομποτική αποδείκτηκε αποτελεσματικό μέσο για την καταπολέμηση μολυσματικών ασθενειών. Συμπεράσματα: Αν και τα νοσηλευτικά ρομποτικά συστήματα προσελκύουν μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον εντούτοις τυγχάνουν περιορισμένης εφαρμογής λόγω υψηλού κόστους, νομικών και ηθικών ζητημάτων, Για προώθηση της χρήσης τους απαιτείται στοχοθετημένη δράση σε τρεις άξονες που αφορούν στους τελικούς χρήστες τέτοιων συστημάτων. Πρώτον, η νοσηλευτική ρομποτική θα πρέπει να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της νοσηλευτικής εκπαίδευσης για εξοικείωση των νοσηλευτών ώστε να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τα συστήματα αλλά και να τα παρουσιάσουν κατάλληλα στούς ασθενείς στους οποίους πρέπει να είναι σαφείς οι δυνατότητες και ο ρόλος τους. Ο δεύτερος άξονας αφορά στην άμεση συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών στο στάδιο ανάπτυξης τέτοιων συστημάτων όπου οι ασθενείς επιβάλλεται να αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο. Τέλος, ο τρίτος άξονας αφορά στην ευρύτερη υιοθέτηση της νοσηλευτικής ρομποτικής η οποία θα εξαρτηθεί από την επιτυχή εφαρμογή και επίδειξη της στον κλινικό χώρο, με την κατανόηση ότι η τελική αξιολόγηση για ευρεία εισαγωγή της θα βασίζεται στην ποιότητα της παρεχόμενης υγειονομικής περίθαλψης και στην οικονομική αποδοτικότητα.
Keywords: Νοσηλευτική ρομποτική; Ρομποτική υγειονομικής περίθαλψης