Δημιουργία ανάγκης της αγοράς κατά την περίοδο της πανδημίας και αύξηση των online αγορών στην Κύπρο - Μοσχοβίας, Νεόφυτος (My University, 2023)
Η παρούσα εργασία με τίτλο : «Δημιουργία ανάγκης της αγοράς κατά την περίοδο της πανδημίας και αύξηση των Online αγορών στην Κύπρο» εκπονήθηκε από τον Νεόφυτο Μοσχοβία, φοιτητή του Κ’ εξαμήνου του τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη του Δρ. Χρίστου Θεμιστοκλέους και ολοκληρώθηκε τον μήνα Μάιο του 2023. Πρωταρχικός στόχος της παρούσας εργασίας είναι να εξετάσει πως ο Κύπριος καταναλωτής επηρεάστηκε από την πανδημία του Covid-19, όσον αφορά τις διαδικτυακές αγορές του. Σκοπός είναι να αναδειχθούν οι παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση των διαδικτυακών αγορών στην Κύπρο. Για την διεξαγωγή την έρευνας χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της ποσοτικής έρευνας με δημιουργία ερωτηματολογίου για την καταγραφή του δείγματος. Ακολούθως, η δομή της παρούσας πτυχιακής εργασίας έχει ως εξής. Στο πρώτο κεφάλαιο ο/η αναγνώστης/ια εισάγεται στο θέμα της μελέτης, το οποίο αφορά την πανδημία του Covid-19 και πληροφορείτε σχετικά με αυτήν. Το δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζει την αναγκαιότητα μελέτης και καταγράφει την περιγραφή του προβλήματος, όπου οδήγησαν στην αναγκαιότητα της διεξαγωγής της παρούσας μελέτης και την ανάδειξη των ερευνητικών ερωτημάτων και στόχων της. Στο τρίτο κεφάλαιο καταγράφονται μελέτες οι οποίες μελετούν την Ψηφιοποίηση επιχειρήσεων και το Ηλεκτρονικό εμπόριο κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid-19. Στο τέταρτο κεφάλαιο περιγράφεται το θεωρητικό πλαίσιο της παρούσας έρευνας και στο πέμπτο κεφάλαιο καταγράφεται η μεθοδολογία όπου στηρίχθηκε η έρευνα. Το έκτο κεφάλαιο αναλύει και περιγράφει τα ευρήματα όπου προέκυψαν από την διεξαγωγή της ποσοτικής έρευνας που διεξάχθηκε με χρήση ερωτηματολογίων. Το έβδομο κεφάλαιο παρουσιάζει τα βασικά συμπεράσματα, τους περιορισμούς της έρευνας και καταγράφει κάποιες προτάσεις με σκοπό την αξιοποίηση τους για μελλοντικές μελέτες. Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι διαδικτυακές αγορές παραμένουν αυξημένες μέχρι και σήμερα σε σχέση με πριν και κατά την διάρκεια της πανδημίας. Η αύξηση αυτή οφείλετε στην ανάγκη που δημιουργήθηκε για αγορά από διάφορους παράγοντες όπως το άγχος, η αλλαγή συνηθειών και η αναγκαστική εξοικείωση των ανθρώπων με την τεχνολογία. Αυτοί οι παράγοντες οφείλονται στην πανδημία του Covid-19 και στον τρόπο με τον οποίο άλλαξε την καθημερινότητα και τις συνήθειες των ανθρώπων ανά τον παγκόσμιο. Τέλος, η έρευνα αποκαλύπτει ότι η πανδημία και τα επακόλουθα της αποτέλεσαν παράγοντα για να δημιουργηθεί η ανάγκη για αγορά μέσω διαδικτύου στους κύπριους σύγχρονους καταναλωτές.
Keywords: Πανδημία Covid-19; διαδικτυακές αγορές; ηλεκτρονικό εμπόριο; ανάγκη αγοράς; συμπεριφορά καταναλωτή; Covid-19 pandemic; online shopping; e-commerce; need to buy; consumer's behavior