Αυξάνοντας την Ενεργειακή Συνείδηση την Κοινωνία με τη χρήση Τεχνολογιών Διαδικτύου των Πραγμάτων - Ευσταθίου, Παναγιώτα (My University, 2025)
Η αυξανόμενη ανάγκη για βιώσιμη διαχείριση της ενέργειας φέρνει στο επίκεντρο των Ευρωπαϊκών και Παγκόσμιων συζητήσεων την ευαισθητοποίηση των ατόμων γύρω από την κατανάλωση ενέργειας και τις επιπτώσεις που η εξεζητημένη χρήση της έχει στο περιβάλλον. Οι τελευταίες εξελίξεις της Τεχνολογίας και συγκεκριμένα η χρήση των τεχνολογιών του Διαδικτύου των Πραγμάτων μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της ενεργειακής συνείδησης των ατόμων. Η παρούσα Πτυχιακή Εργασία στοχεύει στη μελέτη και κατανόηση του επιπέδου της ενεργειακής συνείδησης των πολιτών/ισσών και στην ανάπτυξη μιας πρακτικής πρότασης για Έξυπνη Μέτρηση και Παρακολούθηση της Ενέργειας που καταναλώνουν. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα με χρήση Ερωτηματολογίου για την ενδελεχή μελέτη των συνηθειών, γνώσεων, αντιλήψεων και στάσεων των Κυπρίων ενηλίκων. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των δεδομένων του Ερωτηματολογίου έδειξαν πως οι πολίτες/ισσες χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη στη μέτρηση της κατανάλωσης ενέργειας, αφού τείνουν να υποεκτιμούν ή να υπερεκτιμούν την κατανάλωση συσκευών, να αφήνουν φώτα και ηλεκτρικές συσκευές αχρείαστα αναμμένα, έδειξαν άγνοια προς όρους που σχετίζονται με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Ηλεκτροκίνηση. Όλα αυτά λήφθηκαν υπόψη στον σχεδιασμό και υλοποίηση της πρακτικής λύσης, η οποία στοχεύει να υποστηρίξει τους Κυπρίους να μετρούν την Ενέργεια στο σπίτι τους μέσω διαφορετικών οπτικών απεικονίσεων σε Πλατφόρμα Διαδικτύου των Πραγμάτων. Τέλος, αναπτύχθηκε εφαρμογή κινητής συσκευής. Όπως προκύπτει, η παρούσα μελέτη επεκτείνεται σε δύο πολυδιάστατα επίπεδα – θεωρητικό και πρακτικό – τα οποία συμπλέονται αρμονικά με απώτερο σκοπό την αύξηση της ενεργειακής και περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών/ισσών της κυπριακής κοινωνίας.
Keywords: Διαδίκτυο των Πραγμάτων; Ενεργειακή Συνείδηση; Αισθητήρας Μέτρησης Ηλεκτρικής Ενέργειας; Πλατφόρμα Αποθήκευσης και Απεικόνισης Δεδομένων; Mobile App; Internet of Things; Energy Awareness; Electrical Energy Monitoring; Data Storage and Visualization Platform; Mobile App