Βαθμονόμηση περιβαλλοντικών κλιβάνων και επωαστών και άλλων παρόμοιων συσκευών - Λουκαϊδης, Αντρέας (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Ο σκοπός της διπλωματικής μου εργασίας με τίτλο βαθμονόμηση περιβαλλοντικών κλιβάνων και επωαστών και άλλων παρόμοιων συσκευών, είναι η μελέτη των διάφορων προτύπων βαθμονόμησης περιβαλλοντικών κλιβάνων που υπάρχουν ανά το παγκόσμιο με στόχο τη δημιουργία ενός πρωτοκόλλου βαθμονόμησης. Βάση αυτού του πρωτοκόλλου εκτελέστηκε ένα πείραμα στο οποίο έγινε η βαθμονόμηση ενός κλιβάνου με στόχο την μελέτη συμπεριφοράς της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του κλιβάνου σε διάφορα σημεία, τις θέσεις των οποίων θα αναφέρω στην συνέχεια. Για να γίνει αυτή η μελέτη, χρειάζεται η μαθηματική ανάλυση διαφόρων λαθών και σφαλμάτων που παρατηρούνται κατά την διάρκεια της βαθμονόμησης και τέλος ο υπολογισμός της εκτεταμένης αβεβαιότητας. Με το πέρας του πειράματος και της εκπόνησης των αποτελεσμάτων, σχολιάζονται τα αποτελέσματα και προτείνονται διάφορες λύσεις που έχουν ως στόχο την όσο το δυνατόν μικρότερη αβεβαιότητα μέτρησης.
Keywords: Πρωτόκολλο βαθμονόμησης; Θερμοκρασία; Θέσεις σημείων; Λάθη; Σφάλματα; Εκτεταμένη αβεβαιότητα; Calibration protocol; Temperature; Position of the points; Mistakes; Errors; extended uncertainty