Από τον θάνατο στην αναγέννηση : ένα αισθητηριακό ταξίδι στα ελευσίνια μυστήρια - Γεωργιάδη, Παναγιώτα (My University, 2025)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία επιχειρεί τη μετάφραση του αρχαιοελληνικού μύθου της Αρπαγής της Περσεφόνης σε μια σύγχρονη αισθητηριακή και πολυμεσική εμπειρία. Στόχος είναι η δημιουργία μιας μικρής κλίμακας καθηλωτικής έκθεσης που θα αναδείξει τη δυαδικότητα ζωής και θανάτου, και θα συμβάλει στην άμβλυνση του υπαρξιακού φόβου απέναντι στο θάνατο. Τα έργα που παρουσιάζονται αντλούν έμπνευση από τα Ελευσίνια Μυστήρια και αποσκοπούν στην αναβίωση της τελετουργικής εμπειρίας μέσω της τέχνης. Μέσα από τη χρήση διαδραστικών πολυμέσων, 3D εκτυπώσεων, ήχου, προβολών και υφασμάτων, επιχειρείται να δημιουργηθεί ένας χώρος σωματικής και συναισθηματικής εμβύθισης για τον θεατή. Η ερευνητική προσέγγιση βασίζεται στη φαινομενολογική ανάλυση, την οπτική εθνογραφία και την καλλιτεχνική πρακτική έρευνα, προκειμένου να εξεταστεί πώς τα πολυμεσικά έργα μπορούν να λειτουργήσουν ως φορείς μύησης και μετασχηματιστικής εμπειρίας. Η εργασία στοχεύει να επανασυνδέσει το σύγχρονο κοινό με τις αρχαίες πολιτισμικές ανησυχίες γύρω από τη ζωή, το θάνατο και τη μεταθανάτια ύπαρξη, μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία.
Keywords: Ελευσίνια Μυστήρια; Η Αρπαγή της Περσεφόνης; Καθηλωτική Εμπειρία; Έκθεση; Πολυμέσα; Exhibition; Multimedia; Εusinian Mysteries; The Abduction of Persephone; Immersive Experience