Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί ένα προστατευτικό φραγμό για επιλόχειο κατάθλιψη ; - Παπανικολάου, Αντρέας (q, 2021)
Εισαγωγή: Ο μητρικός θηλασμός ευνοεί τόσο την σωματική και πνευματική ανάπτυξη του νεογέννητου, όσο και της μητέρας, όπως για παράδειγμα αποτρέπει την εμφάνιση καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, και στο βρέφος την μειωμένη εμφάνιση της λευχαιμίας και το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Ελάχιστες είναι οι μελέτες που φέρουν μια ουδέτερη στάση. Ένα από τα οφέλη, το οποίο θα εξεταστεί πιο εμπεριστατωμένα στην συγκεκριμένη έρευνα, είναι εάν αποτελεί προστατευτικό παράγοντα στην εμφάνιση της επιλόχειας κατάθλιψης. Αρχικά θα γίνει περιγραφή της παθοφυσιολογίας της επιλόχειος κατάθλιψης, και τους παράγοντες κινδύνου που υποκαούν. Μετέπειτα, θα αναλυθεί πως ο μητρικός θηλασμός αποτελεί φραγμό στην εκδήλωση αυτού του σοβαρού προβλήματος υγείας στην μητέρα. Μια σοβαρή και επικίνδυνη διαταραχή, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυνητικά προβλήματα τόσο στην μητέρα, όσο και στο νεογνό που ενδέχεται να εμφανίσει ψυχικές διαταραχές, οι οποίες παρουσιάζονται κυρίως στην εφηβεία. Σκοπός: Ο σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης ήταν να διερευνηθεί αν ο μητρικός θηλασμός αποτελεί προστατευτικό παράγοντα στην εκδήλωση της επιλόχειας κατάθλιψης. Για το σκοπό αυτό έχει πραγματοποιηθεί μια συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση, με πληθυσμό ως κριτήριο εισαγωγής των ερευνητικών άρθρων, μόνο γυναίκες που θήλαζαν μέχρι ένα χρόνο μετά τον τοκετό. Υλικό και μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε, ήταν η κριτική ανασκόπηση της ερευνητικής βιβλιογραφίας. Η αναζήτηση της ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας έγινε στις βάσεις δεδομένων COHRAINE, CINAHL, PUBMED, SCOPUS. Αποτελέσματα: Ο μητρικός θηλασμός επιδρά θετικά στην πρόληψη της επιλόχειος κατάθλιψής. Η μειωμένη συχνότητα θηλασμού και η απότομη αποκοπή του μητρικού γάλακτος λόγω σωματικών δυσκολίων της μητέρας, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του επιπολασμού της επιλόχειας κατάθλιψης. Συμπεράσματα: Για τις μητέρες που δεν είχαν προηγούμενο ψυχιατρικό νόσημα, κυρίως ιστορικό κατάθλιψης και αγχώδεις διαταραχές, ή οποιαδήποτε άλλη μητρική και εμβρυική διαταραχή που θα επηρεάσει τον θηλασμό, θα ήταν χρήσιμο να διαρκούσε μικτός θηλασμός μέχρι τα 2 έτη και ο αποκλειστικός μέχρι τους 6 μήνες μετά τον τοκετό.
Keywords: Postpartum depression; Depression after delivery; Postpartum depressive symptoms; Breast feeding; Exclusive breastfeeding; Breast milk benefits