Μορφοσυντακτικά χαρακτηριστικά του λόγου των κυπριόπουλων παιδιών ηλικίας 5 έως 9 χρονών μέσω της χρήσης των ΕΙΚΟΝΩΝ ΔΡΑΣΗΣ - Μιχαήλ, Αναστασία (q, 2021)
Σκοπός: Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως σκοπό, να περιγράψει και να συγκρίνει τα διάφορα μορφοσυντακτικά φαινόμενα συμπεριλαμβανομένου του οριστικού και αόριστου άρθρου και του ενεστώτα και αόριστου χρόνου, παιδιών τυπικής ανάπτυξης χωρισμένων σε τρεις ηλικιακές ομάδες των 5;0 – 6;6, 6;7 – 8;0 και 8;1-9;0, μέσω της χρήσης της Δοκιμασίας Γραμματικής και Πληροφοριακής Επάρκειας -Εικόνες Δράσης των Βογινδρούκα κ.α. (2011). Μεθοδολογία: Οι συμμετέχοντες της έρευνας ήταν 89 παιδιά (46 κορίτσια και 43 αγόρια) τυπικής ανάπτυξης τα οποίοι επιλέχτηκαν με κριτήρια την ηλικία, την τυπική ανάπτυξη και την ελληνική ή κυπριακή διάλεκτο ως μητρική τους γλώσσα. Χρησιμοποιήθηκαν οι δέκα εικόνες της Δοκιμασίας Γραμματικής και Πληροφοριακής Επάρκειας - Εικόνες Δράσης ως μέσο συλλογής των δεδομένων. Η δοκιμασία πληροφοριακής και γραμματικής επάρκειας Εικόνες Δράσης, είναι ένα σταθμισμένο στην Ελλάδα, διαγνωστικό εργαλείο το οποίο απευθύνεται σε παιδία προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Οι δύο τομείς που εξετάζονται μέσω αυτού είναι ο τομέας της μορφοσύνταξης μέσω του οποίου αξιολογείται η γραμματική επάρκεια των εκφερόμενων φράσεων και ο τομέας της πραγματολογίας που αξιολογεί την πληροφοριακή επάρκεια δηλαδή το πώς ο εξεταζόμενος χρησιμοποιεί την γλώσσα προκειμένου να μεταδώσει πληροφορίες. Πιο συγκεκριμένα αποτελείται από 10 έγχρωμες εικόνες που απεικονίζουν δραστηριότητες για τις οποίες ο εξεταζόμενος καλείται να απαντήσει στις ερωτήσεις που σχετίζονται με την κάθε εικόνα. Τα δεδομένα οργανώθηκαν, κωδικοποιήθηκαν και αναλύθηκαν στατιστικά μέσω του προγράμματος Microsoft Office Excel. Αποτελέσματα: Προκειμένου να αναλυθούν στατιστικά τα δεδομένα υπολογίστηκαν οι μέσοι όροι, οι τυπικές αποκλίσεις και διενεργήθηκαν t – test. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι μέσοι όροι μεταξύ των ομάδων ανέβαιναν όσο ανέβαινε η ηλικία, δηλαδή ότι η ηλικία και ο μέσος όρος βαθμολογιών ήταν ανάλογες στην χρήση του αόριστου χρόνου, του οριστικού και αόριστου άρθρου αλλά όχι του ενεστώτα. Το γεγονός αυτό φανερώνει ότι στην συγκεκριμένη έρευνα η ηλικία επηρεάζει την επίδοση στα μορφοσυντακτικά φαινόμενα που εξετάστηκαν εκτός από αυτό του ενεστώτα. Μέσω της διενέργειας t -test μεταξύ των τριών ομάδων εντοπίστηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές (p < 0.05) στην σύγκριση της ομάδας 1 με την ομάδα 2 και 2 με 3 σε σχέση με τον ενεστώτα χρόνο και στην σύγκριση της ομάδας 1 και της ομάδας 3 για την χρήση του αόριστου και οριστικού άρθρου. Συμπεράσματα: Παρατηρήθηκε αύξηση των μέσων όρων καθώς αυξάνεται η ηλικία στην χρήση του αόριστου χρόνου, του οριστικού και του αόριστου άρθρου, όχι όμως του ενεστώτα.
Keywords: Κυπριακή διάλεκτος; Ελληνική γλώσσα; Παιδιά σχολικής ηλικίας; Τυπική ανάπτυξη; Δοκιμασία πληροφοριακής και γραμματικής επάρκειας– Εικόνες Δράσης; Μορφοσύνταξη; Cypriot Greek dialect; Greek language; School age children; Typical development; Grammar and information test –action picture test; Morphosyntax.