Αντιμετώπιση της υγρασίας στα κτήρια - Μαχλαμούζη, Ελένη (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η εμφάνιση υγρασίας στα κτήρια αποτελεί ένα συνηθισμένο φαινόμενο για την Κύπρο. Το φαινόμενο της υγρασίας σε ένα κτήριο δεν έχει μόνο αρνητικές συνέπειες στα δομικά υλικά που το διέπουν αλλά επιφέρει και επιπτώσεις στη υγεία των ενοίκων του. Η ανάλυση που ακολουθεί επιχειρεί να εντοπίσει τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης της υγρασίας σε διαφορετικά μέρη του κτηρίου. Αρχικά αναφέρονται τα διαφορετικά είδη υγρασίας που μπορεί να παρουσιαστούν σε ένα κτήριο καθώς και τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζονται. Στη συνέχεια γίνεται ανάλυση των προτεινόμενων συστημάτων στεγανοποίησης για κάθε μέρος του κτηρίου ξεχωριστά. Τα συστήματα στεγανοποίησης που αναλύονται αφορούν χώρους άνω και κάτω του εδάφους όπως δώμα, στέγη, υπόγειο, θεμέλια, δάπεδο, τοιχοποιία, κουφώματα και μπάνια. Η ανάλυση κάθε συστήματος υγρομόνωσης περιέχει την περιγραφή των στεγανοποιητικών και παρελκομένων υλικών που χρησιμοποιούνται για την στεγανοποίηση, την μεθοδολογία εφαρμογής των υλικών, τα πάχη των στρώσεων των υλικών και τις συνθήκες εφαρμογής τους και τον συνδυασμό τους με υλικά θερμομόνωσης. Τέλος προτείνονται κάποια υλικά που διατίθενται στην αγορά από διάφορες εταιρείες που ασχολούνται ειδικά με το θέμα της στεγανοποίησης. Γνωρίζοντας τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η υγρασία στα κτήρια, αναφέρονται και τα κατάλληλα μέτρα που μπορούν να ληφθούν με σκοπό την πρόληψη ή μείωση της πιθανότητας εμφάνισης της στα κτήρια.
Keywords: Μoisture buildings; Foreclosure; Υγρασία κτιρίων; Στεγανοποίηση