Διερεύνηση της αποτελεσματικότητας εναλλακτικών και συμπληρωματικών τεχνικών στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής σε άτομα με καρκίνο του μαστού - Ιωάννου, Αργυρώ (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Ο καρκίνος του μαστού παρουσιάζεται σε πολλές επιδημιολογικές μελέτες ως ο πιο συχνός τύπος καρκίνου στο γυναικείο φύλο. Η πλειονότητα των πασχουσών επιβιώνουν μετά από θεραπεία. Ως εκ τούτου, η ποιότητα ζωής είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τους ασθενείς αυτούς, τόσο κατά τη φάση της διάγνωσης και της θεραπείας όσο και μετά την ολοκλήρωσή της. Σκοπός: Σκοπός της μελέτης είναι η περιγραφή της ποιότητας ζωής των ατόμων με καρκίνο του μαστού αλλά και η αξιολόγηση διαφόρων μεθόδων βελτίωσης της. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση των άρθρων που είναι δημοσιευμένα στην Αγγλική και Ελληνική γλώσσα στις βάσεις δεδομένων (Medline, Pubmed) με λέξεις κλειδιά τις εξής: ποιότητα ζωής, καρκίνος μαστού, μέθοδοι για την ποιότητα ζωής. Η αναζήτηση έγινε στη βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και επιλέγηκαν άρθρα, στα οποία ήταν διαθέσιμη η πλήρης μορφή από το σύστημα του πανεπιστημίου. Αποτελέσματα: Στις περισσότερες μελέτες παρατηρήθηκε ότι οι εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής. Ακόμη και στις μελέτες όπου η ποιότητα ζωής δεν φάνηκε να βελτιώθηκε σημαντικά, παρουσιάστηκε μεγάλη βελτίωση σε ψυχολογικά και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής. Συμπεράσματα: Η ποιότητα ζωής μπορεί να βελτιωθεί με την χρήση εναλλακτικών θεραπειών, πράγμα που αποτελεί σημαντική έκβαση για την κατάσταση των ασθενών. Παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα που προκύπτουν από τη βιβλιογραφία είναι θετικά προς τη χρήση τους, εντούτοις δεν φαίνεται να περιλαμβάνονται στις στρατηγικές υγείας.
Keywords: Ποιότητα ζωής; Καρκίνος του μαστού; Μέθοδοι για την ποιότητα ζωής; Νοσηλευτική; Γυναίκες