Υλικά αλλαγής φάσης και εφαρμογές τους στα κτίρια - Δήμου, Γιάννης (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Τα Υλικά Αλλαγής Φάσης είναι από τα πιο επίκαιρα θέματα στις σύγχρονες μελέτες του ανθρώπου για εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι υλικά που παρουσιάζουν υψηλές θερμοκρασίες σύντηξης ,τήκονται και στερεοποιούνται σε ένα εύρος θερμοκρασιών με την δυνατότητα να αποθηκεύουν και να απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Ο βασικός τρόπος λειτουργίας των Υ.Α.Φ είναι να απορροφούν τη θερμότητα του περιβάλλοντος χωρίς σημαντική αύξηση ή μείωση της θερμοκρασίας τους μέχρις ότου όλο το υλικό να μετασχηματιστεί. Βάση της ιδιαίτερης τους λειτουργίας, τα υλικά αυτά έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών βιομηχανιών και κυρίως λόγω των πολλών εφαρμογών τους. Παραδείγματα εφαρμογής των υλικών αυτών είναι στην κατασκευή κτηρίων, ψυγείων, υφασμάτων ,ηλεκτρικών μηχανημάτων και σε ηλεκτρονικές συσκευές. Στην παρούσα εργασία θα αναπτυχτούν εκτενώς οι δυο βασικές κατηγορίες των Υλικών Αλλαγής Φάσης, οι οργανικές και οι ανόργανές, τα βασικά κριτήρια που πρέπει να πληρεί ένα υλικό έτσι ώστε να επιλεγεί για χρήση ,αλλά και τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα υλικά αυτά. Κύριο θέμα της εργασίας αυτής είναι η εφαρμογή των Υλικών Αλλαγής Φάσης σε κτίρια καθώς και η εφαρμογή τους στις κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου.
Keywords: Υλικά Αλλαγής Φάσης; ενέργεια; θερμότητα; κτίρια