Προαγωγή υγείας και παράγοντες εμφάνισης αποπειρών αυτοκτονίας σε εφήβους με κατάθλιψη στην κοινότητα - Χαριλάου, Κατερίνα (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Με τα σύγχρονα δεδομένα, φαίνεται ότι η εμφάνιση κατάθλιψης στην εφηβεία είναι συχνή καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος συνέχισης στην ενήλικη ζωή. Δηλαδή σε περίπτωση που έφηβος ξεπεράσει τα όρια της “εφηβικής κρίσης” και προχωρήσει σε κατάθλιψη, εάν δεν θεραπευτεί, θα συνεχιστεί η κατάσταση στην ενήλικη ζωή με σοβαρότερα συμπτώματα όπως αυτά του αυτοκτονικού ιδεασμού και της απόπειρας αυτοκτονίας. Συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως το φύλο, ο χρόνος ύπνου, ο εκφοβισμός , η κατάχρηση ουσιών, πολύ σοβαρά οικογενειακά προβλήματα μαζί με άλλους παράγοντες θέτουν τα θεμέλια για την κατάθλιψη και τον αυτοκτονικό ιδεασμό. Γι’αυτό το λόγο η προαγωγή υγείας σε οικογένειες με εφήβους θεωρείται σημαντική εφόσον, εξ’αρχής βοηθά στην πρόληψη της κατάθλιψης και τελικά στη μείωση αποπειρών αυτοκτονίας.
Keywords: Κατάθλιψη στην εφηβεία; Αυτοκτονία--Πρόληψη; Εφηβεία; Depression in adolescence; Suicide--Prevention; Adolescence