Η σχέση του μητρικού θηλασμού με το παιδικό άσθμα - Βενιζέλου, Σωκράτης (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2011)
Εισαγωγή: Το παιδικό άσθμα είναι μια από τις συχνότερες χρόνιες ασθένειες των παιδιών με επιπτώσεις τόσο στο ίδιο το παιδί και στην οικογένεια του όσο και στη δημόσια υγεία και υπηρεσίες υγείας γενικότερα. Επομένως, θεωρείται απαραίτητος ο εντοπισμός των παραγόντων που επηρεάζουν την ανάπτυξη του. Παρά το γεγονός ότι ο μητρικός θηλασμός έχει αναγνωριστεί για τα πολλαπλά οφέλη στη υγεία των παιδιών, ο ρόλος του ως προς την ανάπτυξη του παιδικού άσθματος είναι αμφιλεγόμενος. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας κριτικής ανασκόπησης της ερευνητικής βιβλιογραφίας, είναι η αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ του μητρικού θηλασμού και του άσθματος στα παιδιά. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας στην βάση δεδομένων PubMed με λέξεις κλειδιά breastfeeding, asthma, child, birth cohort. Στην παρούσα ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν μόνο μελέτες με προοπτικό χαρακτήρα οι οποίες είχαν ως κύριο στόχο την διερεύνηση της σχέσης του μητρικού θηλασμού και παιδικού άσθματος. Αποτελέσματα: Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας εντοπίστηκαν 15 έρευνες. Τα ευρήματα ήταν αντιφατικά αφού κάποιες υποστηρίζουν ότι ο μητρικός θηλασμός αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος, κάποιες ότι προστατεύει και κάποιες ότι δεν σχετίζεται. Επίσης, παρατηρήθηκε μια ανομοιογένεια μεταξύ των ερευνών ως προς τους συγχυτικούς παράγοντες, το εργαλείο μέτρησης του άσθματος και του τρόπου ταξινόμησης της διάρκειας του θηλασμού. Αυτό καθιστά δύσκολη των ερμηνεία των αποτελεσμάτων σχετικά με την επίδραση του μητρικού θηλασμού και παιδικού άσθματος. Συμπεράσματα: Ο ρόλος του μητρικού θηλασμού και του παιδικού άσθματος παραμένει αμφιλεγόμενος αφού παρατηρήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των ερευνητών όσο αφορά την σχέση αυτή. Το μόνο που μπορούμε να καταλήξουμε αλλά και πάλι με επιφυλακτικότητα, είναι στο ότι ο μητρικός θηλασμός δύσκολα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άσθματος στα παιδιά. Επομένως, θεωρείται απαραίτητη η διεξαγωγή περεταίρω μελετών έτσι ώστε να ξεκαθαριστεί η σχέση του μητρικού θηλασμού και παιδικού άσθματος.
Keywords: Breastfeeding; Asthma --Child.; Wheeze