Πρηνής θέση σε ασθενείς με COVID-19 και Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας - Ζαντήρα, Κυριακή (My University, 2022)
Εισαγωγή: Η πρηνής θέση αποτελούσε μία θεραπευτική επιλογή σε μη αντιρροπούμενη αναπνευστική ανεπάρκεια και ARDS. Το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19 βρήκε το παγκόσμιο σύστημα υγείας και τις ΜΕΘ ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν τα πολλά και σοβαρά περιστατικά. Η εφαρμογή της πρηνής θέσης σε μεγαλύτερη συχνότητά και σε πρώιμη φάση της νόσου του ARDS, φάνηκε να είναι μία από τις επιλογές που βελτίωσε την πρόγνωση των ασθενών στη περίοδο της πανδημίας. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να διερευνήσει την επίδραση της πρηνής θέση σε ασθενείς με COVID-19 και Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί για την διεξαγωγή της παρούσας μελέτης ήταν η Συστηματική Ανασκόπηση. Συγκεκριμένα έχουν επιλεχθεί επιστημονικές βάσεις δεδομένων (EMBASE, SCOPUS, PubMed) στις οποίες έγινε αναζήτηση για τον εντοπισμό των άρθρων που να απαντούν στον σκοπό και τους στόχους της παρούσας εργασίας. Αποτελέσματα: : Η αναζήτηση κατέληξε σε 10 μελέτες, με έτος δημοσίευσης από το 2020 μέχρι 2022, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια εισόδου. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως η πρηνής θέση βελτιώνει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών και παράγοντες οξυγόνωσης όπως η αναλογία Pao2/Fio2 και το SPO2. Συμπεράσματα: Η πρηνή θέση αποτελεί μία θεραπευτική παρέμβαση σε επιλεγμένους ασθενείς με ARDS. Είναι ξεκάθαρο το όφελος της στην οξυγόνωση αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζει και επιπλοκές όπως τα έλκη πίεσης και η αιμορραγία.
Keywords: Πρηνής θέση; Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας; Κορωνοϊός; Μονάδα Εντατικής Θεραπείας; COVID-19; Prone Position; Acute Respiratory Distress Syndrome; COVID-19; Intensive Care Unit