Ενσυναίσθηση και αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ νοσηλευτών και ηλικιωμένων ασθενών - Κώστα, Κωνσταντίνα (q, 2021)
Εισαγωγή: Η σχέση νοσηλευτή και ασθενούς χαρακτηρίζεται ως θεραπευτική ή σχέση εμπιστοσύνης γιατί βασίζεται στην σύναψη δεσμών με τους ασθενείς που βασίζονται στον απόλυτο σεβασμό των αναγκών υγείας που αντιμετωπίζουν. Η ενσυναίσθηση θεωρείται βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη σχέσεων με αυτήν την ποιότητα μεταξύ νοσηλευτών και ασθενών. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διεξαχθεί μία συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με την ύπαρξη σχέσης μεταξύ ενσυναίσθησης και αποτελεσματικής επικοινωνίας μεταξύ νοσηλευτών και ηλικιωμένων ασθενών όσον αφορά την ποιότητα της παρεχόμενης γηριατρικής φροντίδας. Υλικό και μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση ερευνητικών μελετών στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων PubMed και CINAHL με διαφορετικούς συνδυασμούς των λέξεων-κλειδιών: «empathy» ή «compassion» ή «sympathy» ή «caring» ή «geriatric care» ή «geriatric nursing» ή «quality of care» ή «patient care» ή «quality of elderly». Στην ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν πέντε μελέτες με κριτήρια εισαγωγής να είναι δημοσιευμένα στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα τα τελευταία 17 χρόνια, να έχουν πλήρες κείμενο, να αποτελούν ποιοτικές ή ποσοτικές μελέτες, ο πληθυσμός να αφορά σε ηλικιωμένους ασθενείς και να αναφέρονται οι όροι ενσυναίσθηση και αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ νοσηλευτών και ηλικιωμένων ασθενών όσον αφορά την ποιότητα παρεχόμενης φροντίδας. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε πέντε μελέτες, κατά την περίοδο 2003-2020, που πληρούσαν τα κριτήρια εισαγωγής. Μέτα την ανάγνωση των πέντε μελετών διαπιστώθηκε ότι η σχέση μεταξύ ενσυναίσθησης και αποτελεσματικής επικοινωνίας μεταξύ νοσηλευτών και ηλικιωμένων ασθενών είναι το απαραίτητο εργαλείο για την ικανοποίηση των ηλικιωμένων ασθενών καθώς η συμβολή της μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας και να ενισχύσει την θεραπευτική σχέση. Συμπεράσματα: Η ενσυναίσθηση και η αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ νοσηλευτών και ηλικιωμένων ασθενών είναι το αναγκαίο μέσο αλλά και το αναγκαίο υπόβαθρο για την δημιουργία καλών διαπροσωπικών σχέσεων για την βελτίωση της ποιότητας φροντίδας.
Keywords: Ενσυναίσθηση; Αποτελεσματική επικοινωνία; Ποιότητα φροντίδας; Σχέση μεταξύ νοσηλευτών – ασθενών; Empathy; Effective communication; Quality of care; Relationships with nurses - patients