Πολιτισμική κουλτούρα επικοινωνίας και μετανάστευση : αξιοποιώντας τα νέα μέσα για επικοινωνία με την πατρίδα - Αντρέου, Μαρία (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, 2012)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο"Πολιτισμική κουλτούρα επικοινωνίας και μετανάστευση:Αξιοποιώντας τα νέα μέσα για επικοινωνία με την πατρίδα"εκπνοήθηκε από την Μαρία Αντρέου φοιτήτρία του όγδοου εξαμήνου του Τμήματός Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου υπο την επίβλεψη του Δόκτωρ Διονύση Πάνου.Ολοκληρώθηκε τον μήνα Μάιο του 2012. Η παρούσα εργασία ,μελετά τον τρόπο με τον οποίο η χρήση των νέων μέσων για επικοινωνία με την «πατρίδα», επηρεάζει την πολιτισμική ταυτότητα των ατόμων απο διαφορετικό πολιτισμίκο υπόβαθρο, τα οποία μεταναστεύουν στην Κύπρο.Η χρήση των μέσων από άτομα που μεταναστεύουν είναι ένας ενδιαφέρων τομέας μελέτης αφού είναι ένα συχνό και σύγχρονο φαινόμενο. Θεωρώ σημαντική την εκπόνηση μιας τέτοιας έρευνας αφού ένα αρκετά σημαντικό ποσόστο που διαμένουν στην Κύπρο είναι μετανάστες. Η μεθοδολογία που ακολούθησα ειναι η βιογραφική προσέγγιση. Μίλησα με 14 άτομα από Κενύα, Ουγκάτα, Σρι Λάνκα, Μπαγκλαντες, Ιράν, Φιλιππίνες, Ρουμανία, Βουλγαρία,Σλοβενία και Φιλανδία. Σταμάτησα σε αυτό τον αριθμό συνεντεύξεων αφου έφτασα σε πληροφοριακό κορεσμό.Η συγκεκριμένη μελέτη δεν έχει σκοπό τη γενίκευση, αφού η μεθοδολογία είναι ποιοτική.Μελετώντας τις αφηγήσεις του πιο πάνω δείγματος κατάλαβα πως οι μετανάστες κουβαλούν την πολιτισμική τους ταυτότητα, ευσυνείδητα η ασυνείδητα.Η χρήση των νέων μέσων άλλαξε μέσα απο τη μετανάστευση αφού χρησιμοποιούν καινούργια μέσα και πιο συχνά.Αυτό εξηγείται απο τη μεγαλύτερη ανάγκη για επικοινωνία με την πατρίδα αλλά και απο της επιρροές της ντόπιας κουλτούρας ώς προς τα μέσα.Αυτό δίχνει πως δημιουργείται μια υβριδική ταυτότητα όσον αφορά τη χρήση των νέων μέσων για επικοινωνία και ενημέρωση,χωρίς φυσικά να χάνεται η πολιτσμική ταυτότητα.
Keywords: Πολιτισμική ταυτότητα; Κουλτούρα; Cultural identity; Culture