Αξιολόγηση αφηγηματικών ικανότητων μέσω χορήγησης του εργαλείου main σε τυπικώς αναπτυσσόμενα παιδιά στην Κύπρο - Γεωργίου, Μύρια (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στην εξέταση των αφηγηματικών ικανοτήτων τυπικώς αναπτυσσόμενων παιδιών τα οποία ομιλούν την Ελληνική-Κυπριακή Διάλεκτο. Για την διεξαγωγή της συγκεκριμένης μελέτης χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα εργαλεία, ένα εκ των οποίων ήταν και το κύριο. Το εργαλείο αυτό ήταν το ΜΑΙΝ, το οποίο αξιολογεί την αφηγηματική παραγωγή και τις δεξιότητες κατανόησης των παιδιών ηλικίας από 3 έως 10 ετών. Η αξιολόγηση των αφηγηματικών ικανοτήτων γίνεται μέσα από 4 παράλληλες ιστορίες που απεικονίζονται σε σειροθέτηση έξι εικόνων η κάθε μια (Gagarina et. al., 2012). Στην έρευνα συμμετείχαν 32 παιδιά (16 αγόρια και 16 κορίτσια), ηλικίας 6 μέχρι 7 χρονών. Τα παιδιά εξετάστηκαν σε 2 είδη αφήγησης, που είναι η Διήγηση – Αναδιήγηση, η απλή Διήγηση αλλά και την κατανόηση της ιστορίας μέσω σχετικών ερωτήσεων. Τα αποτελέσματα της έρευνα έδειξαν ότι τα κορίτσια τόσο στην δοκιμασία της Διήγησης – Αναδιήγησης όσο και στην απλή Διήγηση του εργαλείου ΜΑΙΝ είχαν καλύτερες επιδόσεις από τα αγόρια της ίδιας ηλικίας. Επίσης, τα κορίτσια του δείγματος είχαν υψηλότερη βαθμολογία και στην κατανόηση των ερωτήσεων οι οποίες γίνονταν μετά το τέλος των ιστοριών τους. Στην ανάλυση της μικροδομής περιλαμβανόταν επίσης και το ΜΜΕ όπου τα κορίτσια είχαν μεγαλύτερο μέσο όρο από τα αγόρια.
Keywords: Αφηγηματικές ικανότητες; Διήγηση; Αναδιήγηση; Τυπική ανάπτυξη; Παιδιά σχολικής ηλικίας; Multilingual Assessment Instrument for Narratives (ΜΑΙΝ)