Ιταλικός φουτουρισμός και εικαστική δημιουργία : από τη ρητορική της ανατροπής στη φασιστική ενσωμάτωση - Ζηντίλη, Μαρία (δ, 2021)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή ασχολείται με τον ιταλικό εικαστικό Φουτουρισμό, δίνοντας έμφαση στην σχέση του με τον Φασισμό. Η πορεία τόσο του Φουτουρισμού όσο και του ιταλικού Φασισμού είναι άρρηκτα δεμένη με την γνωριμία και την αλληλεπίδραση των δύο ηγετών τους , Filippo Tommaso Marinetti και Benito Mussolini. Αρχικά γίνεται αναφορά στους πρωτεργάτες εικαστικούς Φουτουριστές και στους προγραμματικούς τους στόχους Στην συνέχεια, με αναφορά στη ρητορική της βίας και του πολέμου, διερευνώνται οι αλληλεπιδράσεις ε των φουτουριστικών αισθητικών αρχών και της φασιστικής ιδεολογίας και γίνεται αναφορά σε επεμβατικές εκδηλώσεις που είχαν ως στόχο την αφύπνιση της εθνικής συνείδησης και την προώθηση πολεμικών μηνυμάτων για την ιταλική εθνική παλιγγενεσία. Ακολούθως παρουσιάζεται η ρήξη και η προσαρμογή του Φουτουρισμού στο φασιστικό καθεστώς για την επιβίωσή του. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται η δεύτερη φάση του φουτουριστικού εικαστικού κινήματος μέσα από τις τοιχογραφίες και τους φορητούς πίνακες της Αεροζωγραφικής.
Keywords: Ιταλικός εικαστικός Φουτουρισμός; Φασισμός