Διερεύνηση των αντιλήψεων των μαιών/μαιευτών για τις ευκαιρίες και τα εμπόδια κατά την ανάληψη του εκπαιδευτικού ρόλου στην καθημερινή πρακτική: Ποσοτική μελέτη με βάση του μοντέλου διάγνωσης συμπεριφοράς COM-B/Τheoretical Domain Framework - Ιωάννου, Μαριλένα (My University, 2022)
Εισαγωγή: Ο επαγγελματικός ρόλος των μαιών/μαιευτών κρίνεται πολυδιάστατος, περιλαμβάνοντας την εκπαίδευση και την συμβουλευτική στις γυναίκες. Η χρήση του μοντέλου COM-B είναι σημαντική διότι προσδιορίζει την διάγνωση και αξιολόγηση μιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς σε ένα περιβάλλον, προσφέρει στον εντοπισμό των εμποδίων όπως επίσης είναι πιο πιθανό να εντοπίσει ευκαιρίες και μεθόδους για την ανάπτυξη μιας επιτυχημένης και στοχευμένης στρατηγικής υλοποίησης στις πρακτικές που εφαρμόζονται. Σκοπός: Να διερευνηθούν οι αντιλήψεις των μαιών/μαιευτών για τις ευκαιρίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν για την ανάληψη του εκπαιδευτικού ρόλου στην καθημερινή πρακτική βασισμένη στο μοντέλο διάγνωσης συμπεριφοράς COM-B/Theoretical Domain Framework. Μέθοδος : Περιγραφικός σχεδιασμός με την χρήση ερωτηματολογίου αυτοαναφοράς. Η μέθοδος δειγματοληψίας που ακολουθήθηκε ήταν δειγματοληψία ευκολίας κατά την οποία συλλέχθηκαν 119 ερωτηματολόγια από μαίες/μαιευτές (ποσοστό ανταπόκρισης 34%) όπου εργάζονται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Έγινε εκτίμηση των συχνοτήτων των απαντήσεων στις διάφορες ερωτήσεις του COM-B/TDF. Επίσης πραγματοποιήθηκε ο υπολογισμός περιγραφικών στατιστικών μέτρων (μέσο τυπικής απόκλισης) στις υποκλίμακες του εργαλείου. Ακόμη, έγινε η διερεύνηση των διαφορών στις υποκλίμακες αναλόγως των δημογραφικών και επαγγελματικών χαρακτηριστικών. Αποτελέσματα: Μέσα από τις απόψεις των μαιών/μαιευτών προέκυψαν οι εξής διαστάσεις προσδιοριστών συμπεριφοράς με χαμηλότερο μέσο όρο 1) «Περιβαλλοντικό πλαίσιο και πόροι» (πολυπλοκότητα των συναντήσεων, διαθεσιμότητα υποστηρικτικών συστημάτων) mean: 3,65 SD:1,08 , 2) «Στήριξη από την διοίκηση» mean: 3,77 SD:1,4, 3) «Προτεραιότητες στις προγραμματισμένες συναντήσεις» mean:3,86 SD:0,69, 4) «Οργανωτικούς διαθέσιμοι πόροι (οικονομική αποζημίωση, διαθέσιμοι και απαραίτητοι πόροι, διαθέσιμος χρόνος) mean: 3,39 SD: 0,97. Αντίθετα οι θετικές διαστάσεις φαίνεται να ήταν «Οι γνώσεις και δεξιότητες» mean: 5,42 SD: 0,51 mean: 5,36 SD: 0,62, «Επαγγελματικός ρόλος» mean: 5,36 SD: 0.57 «Οι προθέσεις για ανάληψη εκπαιδευτικού ρόλου» mean: 5,25 SD: 0,88. Συμπεράσματα: Οι μαίες/μαιευτές θεωρούν την προγεννητική εκπαίδευση ως βασική λειτουργία του ρόλου τους ωστόσο, αυτό δεν έχει προτεραιότητα στην παροχή μαιευτικής φροντίδας ούτε υποστηρίζεται από τις υφιστάμενες πρακτικές κυρίως λόγω έλλειψης οργανωτικής στήριξης. Οι ευκαιρίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν για την ανάληψη του εκπαιδευτικού τους ρόλου έχουν τεκμηριωθεί και αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών μαιευτικής φροντίδας και των προγραμματισμένων προγγενητικών επισκέψεων.
Keywords: Αντιλήψεις; Μαιών/μαιευτών; Εκπαιδευτικός ρόλος; Perception; Midwife; Educational role