Θαλάσσια αθλήματα στη Λεμεσό - Πιτυρή, Φρόσω (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Cyprus University of Technology, 2011)
Αυτή η μελέτη έχει στόχο τη δημιουργία ιστοσελίδας αναφορικά με τα θαλάσσια αθλήματα που προσφέρονται στις παραλίες της Λεμεσού. Μετά την ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας για τα θαλάσσια αθλήματα και τις υφιστάμενες ιστοσελίδες θαλάσσιων αθλημάτων, παρουσιάζονται οι βασικοί κανόνες της τυπογραφίας για σχεδιασμό ιστοσελίδας. Στη συνέχεια ακολούθησαν δυο έρευνες στις παραλίες της Λεμεσού με στόχο τον προσδιορισμό της ζήτησης και προσφοράς θαλάσσιων αθλημάτων. Έτσι, ετοιμάστηκε σχετικό ερωτηματολόγιο για σκοπούς καταγραφής των προτιμήσεων του κοινού σε σχέση με τα είδη των θαλάσσιων αθλημάτων και με την πληροφόρηση που θα προτιμούσαν να προσφέρεται στην ιστοσελίδα. Το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε από τριάντα άτομα. Η δεύτερη έρευνα απευθυνόταν στους υπεύθυνους θαλάσσιων κέντρων και αποσκοπούσε στην καταγραφή πληροφοριών σχετικά με τη προσφορά θαλάσσιων αθλημάτων στις παραλίες της Λεμεσού. Για σκοπούς της δεύτερης έρευνας, ετοιμάστηκε σχετική δέσμη ερωτήσεων η οποία χρησιμοποιήθηκε σε πέντε συνεντεύξεις με τους υπεύθυνους. Η ανάλυση των στοιχείων της πρώτης έρευνας κατέδειξε τις προτιμήσεις των ενδιαφερομένων σε σχέση με τις πληροφορίες που θα ήθελαν να παρουσιάζει η ιστοσελίδα. Οι μισοί από αυτούς προτίμησαν τα χρώματα μπλε και άσπρο για την ιστοσελίδα ανάμεσα σε οκτώ συνδυασμούς χρωμάτων. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προτιμά, όπως η ιστοσελίδα παρουσιάζει τις πληροφορίες για τα αθλήματα, τον τιμοκατάλογο, το ωράριο λειτουργίας κ.τ.λ., κατά παραλία παρά κατά άθλημα. Τα θέματα που περιλαμβάνει η ιστοσελίδα τοποθετήθηκαν σε σειρά προτεραιότητας η οποία αντανακλά αυτές τις προτιμήσεις. Γενικά, οι ενδιαφερόμενοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις πληροφορίες για τα αθλήματα, στις παραλίες και στα ωράρια λειτουργίας, ενώ το ενδιαφέρον για φωτογραφίες και βίντεο είναι σχετικά μικρό. Όσον αφορά στα αθλήματα, φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη προτίμηση στο jet ski, στο parasailing και στο speed boat, ενώ τα υπόλοιπα δεν φαίνονται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Φαίνεται να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επικοινωνία μέσω ιστοσελίδας αφού το 83% των ερωτηθέντων εξέφρασαν τέτοια επιθυμία. Έτσι η ιστοσελίδα περιέχει επικοινωνία, έτσι ώστε οι χρήστες να γράφουν τα σχόλια τους αλλά δεν θα υπάρχει πρόσβαση στα σχόλια οποιουδήποτε χρήστη από άλλους, αφού αυτή είναι η προτίμηση της πλειοψηφίας των ερωτούμενων σε σχετική ερώτηση. Όσον αφορά στη χρέωση των χρηστών για να επισκεφτούν την ιστοσελίδα, όλοι δήλωσαν πώς δεν θα την επισκέπτονταν εάν υπήρχε έστω μια μικρή χρηματική επιβάρυνση. Μετά την ανάλυση των δεδομένων δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα με τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις της πλειοψηφίας των χρηστών . Η ιστοσελίδα δόθηκε στη συνέχεια για αξιολόγηση σε δέκα άτομα, τα οποία μέσω συνεντεύξεων έχουν εκφράσει απόψεις και αλλαγές που θα ήθελαν να γίνουν. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τις αξιολογήσεις, έγιναν διορθώσεις και αλλαγές της ιστοσελίδας στις σελίδες που αναφέρονται στις παραλίες.
Keywords: Θαλάσσια αθλήματα; Water sports