Σημειωτική και συσκευασία: μελέτη για τα προϊόντα της Cadbury - Νεάρχου, Νικολέττα (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η παρούσα πτυχιακή μελέτη ερευνά τη χρήση της σημειωτικής στην συσκευασία, σε συγκεκριμένα προϊόντα σοκολάτας της εταιρείας Cadbury. Σημειωτική είναι o επιστημονικός κλάδος ο οποίος μελετά το σημείο. Ένα σημείο για παράδειγμα, μπορεί να είναι μια λέξη, ένα ρούχο, μια κίνηση, ένα σχήμα, μια ζωγραφία (Boklund-Λαγοπούλου, 1979). Στην παρακάτω μελέτη αρχικά ερευνάται η συσκευασία, ακολούθως αναλύεται ο όρος σημειωτική, όπου είναι και το επίκεντρο της πτυχιακής μελέτης, καθώς γίνεται και μια σύντομη αναφορά της σοκολάτας Cadbury. Η εφαρμογή της σημειωτικής σε συσκευασίες χρησιμοποιείται ανέκαθεν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να κεντρίζει την προσοχή των καταναλωτών καθώς είναι ένας σημαντικός τομέας αφού προωθά τα προϊόντα και τα κάνει αρκετά ελκυστικά, στα μάτια του καταναλωτή. Στη παρούσα μελέτη διαπιστώνεται ότι η σημειωτική είναι πολύ σημαντική κατά το σχεδιασμό μιας συσκευασίας. Αυτό φαίνεται μέσα από έρευνες που υλοποιήθηκαν και στοιχεία που αναφέρονται στην παρακάτω μελέτη. Η σωστή εφαρμογή σημειωτικής σε μια συσκευασία είναι σημαντική, αφού αγγίζει τον καταναλωτή κάνοντας τον να πιστεύει ότι δεν αγοράζει απλά ένα προϊόν αλλά μια εμπειρία. Σύμφωνα με τα πιο πάνω η συγκεκριμένη έρευνα διερευνά πώς η σημειωτική εφαρμόζεται σε πέντε συγκεκριμένες συσκευασίες σοκολατών. Αναλύονται πλήρως αυτές οι σοκολάτες δηλαδή τα χρώματα, οι γραμματοσειρές, οι εικόνες και το όλο πλέγμα του σχεδιασμού συσκευασίας. Τέλος, διατυπώνονται τα συμπεράσματα που προκύπτουν απο την πτυχιακή μελέτη καθώς και απο την σύγκριση των πέντε συσκευασιών σοκολάτας.
Keywords: Cadbury; Προϊόντα σοκολάτας; Σημειωτική; Συσκευασία