Αίτια καθυστέρησης στα τεχνικά έργα σε διεθνές επίπεδο και στην Κύπρο - Λύρα, Ιωάννα (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Ο κλάδος των κατασκευών είναι μεγάλος, απρόβλεπτος και απαιτεί τεράστιες κεφαλαιουχικές δαπάνες. Οι καθυστερήσεις και οι διαταραχές στα κατασκευαστικά έργα αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο και συνοδεύονται σχεδόν πάντοτε από υπερβάσεις κόστους και χρόνου. Οι καθυστερήσεις στον τομέα των κατασκευαστικών έργων έχουν εξουθενωτική επίδραση στα συμβαλλόμενα μέρη που συνήθως είναι οι ιδιοκτήτες, οι εργολάβοι και οι σύμβουλοι (πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, αρχιτέκτονες κλπ.) από την άποψη της αύξησης των εξόδων και της δημιουργίας οικονομικών προβλημάτων, της δημιουργίας διαφορών που επιλύονται με χρονοβόρες και ακριβές διαδικασίες στο δικαστήριο ή μέσω διαιτησίας και της πρόκλησης ενός γενικού αισθήματος αβεβαιότητας. Οι καθυστερήσεις που προκαλούνται από τον ιδιοκτήτη, όπως οι συχνές εντολές αλλαγής στο σχεδιασμό και οι καθυστερημένες πληρωμές, δημιουργούν προβλήματα τόσο με τους εργολάβους όσο και με τους υπεργολάβους, οι οποίοι πολλές φορές έχουν μακροχρόνιες δικαστικές μάχες με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις. Οι καθυστερήσεις που προκαλούνται από τους εργολάβους μπορούν γενικά να αποδοθούν στις κακές τεχνικές που χρησιμοποιεί λόγω απειρίας και στην κακή ικανότητα διαχείρισης των έργων. Ο ανεπαρκής προγραμματισμός και η κακή επικοινωνία μεταξύ όλων των μερών του έργου οδηγούν σχεδόν πάντα στη μη έγκαιρη ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων. Είναι σημαντικό λοιπόν, να προσδιοριστούν όλοι αυτοί οι παράγοντες που προκαλούν καθυστερήσεις και διαταραχές στα κατασκευαστικά έργα, και να μετριαστούν όσο το δυνατό περισσότερο για να αποφευχθούν όλες οι αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρουν σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Keywords: Καθυστέρηση; Διαταραχή; Υπέρβαση κόστους; Υπέρβαση χρόνου