Θρησκευτική πίστη και Facebook : μια ποιοτική ανάλυση - Αντωνίου, Αίμιλη (Department of Communication and Internet Studies, Faculty of Communication and Media Studies, Cyprus University of Technology, 2019)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο «Θρησκευτική πίστη και Facebook: Μια ποιοτική ανάλυση» εκπονήθηκε από την Αίμιλη Αντωνίου, φοιτήτρια του όγδοου εξαμήνου του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη της Επίκουρης καθηγήτριας Βίκυς Τρίγκας και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2020. Η μελέτη έχει ως θέμα το πως επηρεάζεται η θρησκευτική πίστη του ατόμου κατά την έκθεση του σε θρησκευτικό περιεχόμενο στο κοινωνικό δίκτυο Facebook. Η ιδέα της συγκεκριμένης μελέτης προέκυψε μέσα από την κατανόηση της δυναμικής του διαδικτύου, το οποίο έχει επιδράσει σε αρκετούς τομείς του πολιτισμού. Σε αρχικό στάδιο λοιπόν δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο που αναρτήθηκε στο συγκεκριμένο δίκτυο έτσι ώστε να εντοπιστούν τα σαράντα άτομα ηλικίας 18-30 ετών που έχουν εκτεθεί σε θρησκευτικό περιεχόμενο και κατ’ επέκταση πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις στην βάση της θεωρίας των στάσεων. Το πρωτόκολλο της συνέντευξης σχεδιάστηκε ως προς τα τρία επίπεδα ορισμού των στάσεων: α) το συμπεριφορικό β) το συναισθηματικό και γ) το γνωστικό. Έτσι αντλήθηκαν τα στοιχεία της αλλαγής στην στάση του ατόμου που οφείλονται στην χρήση του μέσου. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν πως ο χρήστης πρέπει να χαρακτηρίζεται από αμφιβολία για την ύπαρξη του θεού ή κάποιας άλλης θεϊκής δύναμης έτσι ώστε να καταλήξει σε ένα καθαρά πλουραλιστικό περιεχόμενο στο συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο. Αντίθετα, τα άτομα που πιστεύουν στο θεό και χαρακτηρίζουν το θρησκευτικό τους πιστεύω ως προσωπική υπόθεση τείνουν να έρχονται σε επαφή με πιο ομοιόμορφο θρησκευτικό περιεχόμενο με επίκεντρο τον χριστιανισμό. Βέβαια τα δεδομένα παρουσιάζουν πως οι νέοι έχουν φτάσει σε ένα σημείο αμφισβήτησης του εκκλησιαστικού συστήματος και των πρακτικών του, διαχωρίζοντας το από την έννοια του θεού και ορίζοντας τις θρησκευτικές πρακτικές ως προσωπική υπόθεση. Σκιαγραφήθηκε λοιπόν μια στάση στους νέους που απεχθάνεται τις ακρότητες σε τέτοιου είδους δίκτυα και υποστηρίζει την αποδοχή της θρησκευτικής διαφορετικότητας με επιχείρημα πως όλοι είμαστε ίδιοι απλά έτυχε να γεννηθούμε σε διαφορετικά μέρη του κόσμου και άρα να δημιουργήσουμε εντελώς διαφορετικές θρησκευτικές ταυτότητες
Keywords: Θρησκευτική πίστη; Πλουραλισμός; Μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Αλλαγή στάσης; Religious faith; Pluralism; Social media; Changing attitudes