Πολεοδομικός Σχεδιασμός και Αρχιτεκτονική της Πόλης. Μαθήματα από την εμπειρία - Dimitriou, Loukas; Nikolaou, Paraskevas; Grigoriadou, Maria Alexandra; Dimelli, Despina; Dova, Evanthia; Zippelius, Eleonore; Kalnis, Grigoris; Katsavounidou, Garyfallia; Nicolaou, Lora; Pissourios, Ioannis; Polychronopoulos, Dimitris; Rodi, Alcestis; et al. (My University, 2025)
Σε μια εποχή που η γνώση για τον αστικό χώρο και τις μεταβολές του παράγεται με μεγαλύτερη ταχύτητα και όγκο, η πολεοδομική πρακτική οφείλει να ενημερώνεται, να έχει αντανακλαστικά και να εστιάζει στα ουσιώδη. Σε αυτό το περιβάλλον η συγκριτική παράθεση διαφορετικών εμπειριών και οπτικών αποκτά όλο και περισσότερη αξία. Το βιβλίο φέρνει κοντά 15 ακαδημαϊκούς- ερευνητές ελληνικών και κυπριακών πανεπιστημίων, με μεγάλη εμπειρία στα θέματα του Πολεοδομικού Σχεδιασμού και της Αρχιτεκτονικής της Πόλης, για να φωτίσουν κρίσιμες πτυχές της ανάπτυξης και του σχεδιασμού των πόλεων και της υπαίθρου. Οργανώνεται σε τρεις ενότητες, ξεκινώντας από τη θεωρία του σχεδιασμού, των αναπαραστατικών του μέσων, τα ιστορικά και ευαίσθητα περιβάλλοντα και τον δημόσιο χώρο. Η αστική κινητικότητα καταλαμβάνει ένα σημαντικό δεύτερο μέρος με αναφορές σε καλές πρακτικές από τις ευρωπαϊκές πόλεις, στη σημασία της πολεοδομικής ανάπτυξης βασισμένης στη δημόσια συγκοινωνία και στα μοτίβα των οδικών δικτύων. Τέλος, το τρίτο μέρος εμβαθύνει σε πιο εξειδικευμένα ζητήματα από την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως τα θαλάσσια μέτωπα, η αξιολόγηση του τοπίου, η θεσμική ρύθμιση του σχεδιασμού και οι προκλήσεις που προκύπτουν από τους κλιματικούς κίνδυνους.