Σχεδίαση και Υλοποίηση Αυτόματου Συστήματος Επαναφοράς Πίσω Διεύθυνσης σε Όχημα Off-Road (Rock Crawler) - Καραολής, Χρίστος (My University, 2025)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως αντικείμενο τη μελέτη, σχεδίαση και πρακτική υλοποίηση ενός συστήματος αυτόματης επαναφοράς της πίσω διεύθυνσης σε όχημα τύπου rock crawler. Στο Κεφάλαιο 1 παρουσιάζεται το πρόβλημα που καλείται να επιλύσει το σύστημα και αναδεικνύεται η σημασία του στον χώρο των off-road εφαρμογών. Στο Κεφάλαιο 2 γίνεται ανασκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας και της υφιστάμενης τεχνολογίας, με συγκριτική παρουσίαση μεταξύ υδραυλικών και ηλεκτρονικών λύσεων. Ακολουθεί το Κεφάλαιο 3, όπου αναλύεται η αρχιτεκτονική του συστήματος, η επιλογή εξαρτημάτων (ηλεκτροϋδραυλική βαλβίδα, υδραυλικός κύλινδρος, αισθητήρες, Arduino) και τα κριτήρια σχεδίασης. Στο Κεφάλαιο 4 περιγράφεται η διαδικασία κατασκευής με τεχνική λεπτομέρεια, περιλαμβάνοντας τις χειροποίητες βάσεις, την καλωδίωση, τον μηχανισμό ενεργοποίησης των αισθητήρων και τον κώδικα ελέγχου. Το Κεφάλαιο 5 τεκμηριώνει την εφαρμογή του συστήματος στο πραγματικό όχημα και τη δοκιμή του σε συνθήκες off-road. Στο Κεφάλαιο 6 παρουσιάζεται η αναλυτική κοστολόγηση όλων των εξαρτημάτων και των εργασιών, ενώ στο Κεφάλαιο 7 εξάγονται συμπεράσματα και προτείνονται βελτιώσεις για μελλοντική εξέλιξη του συστήματος. Το σύστημα αποδείχθηκε λειτουργικό, αξιόπιστο και οικονομικά ανταγωνιστικό, με δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης .
Keywords: υδραυλικό τιμόνι; αυτόματη επαναφορά; πίσω διεύθυνση; rock crawler; Arduino; hydraulic control; Arduino; rear steering; auto-centering system; off-road vehicle