Μελέτη επίπλωσης της κυπριακής παραδοσιακής κατοικίας - Παύλου, Αγγελική (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Στη πτυχιακή μου εργασία ερεύνησα και ανάλυσα τη μελέτη σχεδιασμού και τρόπου κατασκευής της επίπλωσης της παραδοσιακής Κυπριακής κατοικίας.Βασίστηκα κυρίως στις παραδοσιακές Κυπριακές κασέλες του 19ου και 20ου αιώνα.Στη συνέχεια δημιουργήσα ένα νέο design επίπλου, που έχει προκύψει από τη συγκεκριμένη μελέτη και την καθεαυτή παραγωγή του.Σε πρώτο στάδιο, η έρευνα έγινε μέσα από επισκέψεις σε περιοχές της Κύπρου όπου φωτογραφήθηκαν και συλλέχθηκαν πληροφορίες για την Κυπριακή παραδοσιακή επίπλωση.Ταυτόχρονα πήρα περαιτέρω πληροφορίες απο άτομα που ασχολούνται με την ιστορία των Κυπριακών επίπλων, καθώς επίσης και δεδομένα από βιβλιογραφία της Κυπριακής λαϊκής τέχνης της εποχής και κυρίως της τέχνης του ξύλου, απ' το οποίο κατασκευάστηκαν τα πλείστα παραδοσιακά έπιπλα και αντικείμενα 19ου και 20ου αιώνα. Στη συνέχεια, έχοντας εις γνώσιν στοιχεία από τη μελέτη της Κυπριακής παραδοσιακής επίπλωσης, ερεύνησα το μοντέρνο στυλ που επικρατεί στις σημερινές κατοικίες και προχώρησα στον δικό μου σχεδιασμό ενός καινούργιου προϊόντος - επίπλου, το οποίο είναι λειτουργικό στο χώρο, προσαρμόζεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου κόσμου και στη διακόσμηση μιας σύγχρονης κατοικίας.
Keywords: Home furniture--Design; Cypriot house; Επίπλωση σπιτιού--Σχεδιασμός; Κυπριακή κατοικία