Εφαρμογή και συντονισμός δεικτών διασφάλισης ποιότητας για τη μέτρηση της απόδοσης του Τμήματος ΜΗΜΕΜΥ - Μενελάου, Χριστόδουλος (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολήθηκε με την ανάπτυξη πλατφόρμας συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων σχετικών με τους Δείκτες Μέτρησης Απόδοσης του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικής Υλικών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, όπως προβλέπεται στις διατάξεις του περί Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης και Ίδρυσης και Λειτουργίας Φορέα για Συναφή Θέματα Νόμου του 2015 (N.136(I)/2015), σε εναρμόνιση με τα Πρότυπα, οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές του ENQA και συγκεκριμένα την παράγραφο 1.7 (έκδοση 2015). Αρχικά έγινε σύντομη βιβλιογραφική ανασκόπηση για την πλήρη κατανόηση της εφαρμογής Διασφάλισης Ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ως ένας τομέας παροχής υπηρεσιών με σημαντικές ιδιαιτερότητες. Επιπλέον, έγινε αντιληπτή η εφαρμογή Δεικτών Διασφάλισης Ποιότητας σε συνδυασμό με τους Πίνακες Ελέγχου Διεργασιών, όπως αυτοί χρησιμοποιούνται και στη βιομηχανία, για έλεγχο και βελτίωση των διεργασιών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Διερευνήθηκε επίσης η ισχύουσα Ευρωπαϊκή και Κυπριακή νομοθεσία που προνοεί την εφαρμογή Διασφάλισης Ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ακολούθως, με τη χρήση του λογισμικού SPC IV Excel και της MS Excel, ετοιμάστηκε πλατφόρμα εισαγωγής και στατιστικής επεξεργασίας δεδομένων. Στη συνέχεια, μελετώντας τον κατάλογο των υφιστάμενων Δεικτών Μέτρησης Απόδοσης που δημιουργήθηκε από την Επιτροπή Εσωτερικής Ποιότητας του Πανεπιστημίου, επιλέγηκαν οι κατάλληλοι Δείκτες, για τους οποίους έγινε συλλογή δεδομένων. Μετά τη συλλογή των δεδομένων, ακολούθησε η δημιουργία των κατάλληλων στατιστικών Πινάκων Ελέγχου που επιλέγηκαν για τον κάθε Δείκτη. Καταλήγοντας, σχολιάστηκαν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τους Πίνακες Ελέγχου που δημιουργήθηκαν για κάθε Δείκτη, ενώ όπου κρίθηκε αναγκαίο δημιουργήθηκαν επιπλέον γραφήματα σχετικά με το περιεχόμενο του αντίστοιχου δείκτη. Όπου ήταν δυνατόν, εντοπίστηκαν αντίστοιχοι δείκτες στη βιβλιογραφία, για σύγκριση των αποτελεσμάτων. Επιχειρήθηκε επίσης η εισήγηση αριθμού επιπλέον Δεικτών οι οποίοι δεν εντοπίστηκαν στον υφιστάμενο κατάλογο της Εσωτερικής Επιτροπής Ποιότητας. Για ορισμένους από αυτούς υπήρχαν διαθέσιμα δεδομένα και δημιουργήθηκαν οι αντίστοιχοι Πίνακες Ελέγχου. Κλείνοντας, παρουσιάστηκαν τα συνοπτικά συμπεράσματα της διπλωματικής, ενώ έγινε αναφορά στα οφέλη που αποκόμισαν τόσο ο φοιτητής όσο και το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, ενώ έγιναν και ορισμένες συστάσεις για μελλοντικές ενέργειες από μέρους του Τμήματος για βελτίωση της διαδικασίας τήρησης και επεξεργασίας δεδομένων.
Keywords: Ποιότητα; Διασφάλιση Ποιότητας; Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα; Στατιστικός Έλεγχος Διεργασιών; Δείκτες Μέτρησης Απόδοσης; Πίνακες Ελέγχου Διεργασιών; Quality; Quality Assurance; Universities; Higher Educational Institutions; Statistical Process Control; Key Performance Indicators; Process Control Charts