Ο μισογυνισμός στις αμερικάνικες και ευρωπαϊκές ταινίες κινουμένων σχεδίων - Παντέλα, Ειρήνη (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Η παρούσα έρευνα έχει σκοπό να καταγράψει γνωστές κινηματογραφικές παραγωγές κινουμένων σχεδίων, να εξετάσει σε αυτές την ιδέα “της φυσικής ανωτερότητας του άνδρα”. Δηλαδή την πρωτοκαθεδρία του αρσενικού ενάντια στο θηλυκό, όπως προκύπτει από τις κοινωνικές δομές και πολιτικές πρακτικές διακρίσεων που θεωρούν τη γυναίκα “ασθενές φύλο” και που εκφράζεται σχεδιαστικά σε γνωστούς γυναικείους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων και να προτείνει για τους χαρακτήρες αυτούς, νέες σχεδιαστικές λύσεις. Η έρευνα εστιάζεται στις γνωστές παραγωγές κινουμένων σχεδίων από τον Δυτικό πολιτισμό, με κύριο άξονα την Αμερική και συγκεκριμένα σε παραγωγές της Ντίσνεϊ. Θα εστιάσει στο σενάριο, τον σχεδιασμό χαρακτήρων, τη δημιουργία της κίνησης και των συμπεριφορών που λειτούργησαν ως τεχνικά μέσα προς την παραγωγή κινηματογραφικού υλικού και κινηματογραφικής γλώσσας και που όμως προβάλλουν τον μισογυνισμό στις κοινωνίες στις οποίες απευθύνονται. Στα παραδοτέα αυτής της έρευνας είναι το θεωρητικό κομμάτι που εστιάζει στην καταγραφή ανάδειξη και ανάλυση του προβλήματος, και το πρακτικό μέρος που περιλαμβάνει τον επανασχεδιασμό χαρακτήρων από πέντε γνωστές παραγωγές κινουμένων σχεδίων και το οποίο λειτουργεί ως προτεινόμενη σχεδιαστική λύση στο πρόβλημα που πραγματεύεται η έρευνα. Ο επανασχεδιασμός αυτός που πιθανόν να προκαλέσει θετικές ή αρνητικές αντιδράσεις, έχει κύριο στόχο να απογυμνώσει κάθε μισογυνιστικό στερεότυπο από τους γυναικείους χαρακτήρες γνωστών παραγωγών κινουμένων σχεδίων, και να ανταποκριθεί περισσότερο στις φεμινιστικές τάσεις της εποχής μας.
Keywords: Κινούμενα σχέδια; Σεξισμός; Σχεδιασμός χαρακτήρα; Μισογυνισμός; Ντίσνεϊ