Ψηφιοποίηση έργων τέχνης: η περίπτωση του Nighthawks - Γκιγκολιάν, Αμαλία (Department of Multimedia and Graphic Arts, Faculty of Fine and Applied Arts, Cyprus University of Technology, 2020)
Τα τελευταία χρόνια είναι δεδομένο πως η τεχνολογία έχει ενσωματωθεί στην τέχνη. Η χρήση τον τεχνολογικών μέσων σε σχέση με την τέχνη αποτελεί το μέλλον της μετάδοσης των πληροφοριών και της κουλτούρα. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας ερευνώνται οι τρόποι με τους οποίους η σχέση αυτών των δύο έχει αλλάξει την εμπειρία παρακολούθησης ενός έργου. Πιο συγκεκριμένα μελετάται η περίπτωση του Nishthawki από τον Αμερικάνο καλλιτέχνη E.Hopper. Στόχος είναι η ψηφιοποίηση του πίνακα σε τρισδιάστατη μορφή. Η εφαρμογή δίνει την ευκαιρία στους θεατές να δουν την ερμηνεία του πίνακα μέσω μιας εναλλακτικής πλατφόρμας. Απώτερος σκοπός είναι η διερεύνηση για το πώς μπορεί να υλοποιηθεί μια τέτοια εφαρμογή και πώς το τελικό αποτέλεσμα αλλάξει την εμπειρία του θεατή. Η συγκεκριμένη έρευνα υλοποιήθηκε μέσα από 5 φάσεις. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε έρευνα γύρω από υφιστάμενες μελέτες στον ίδιο τομέα. Στην συνέχεια έγινε ανάλυση του συγκεκριμένου έργου για τον εντοπισμό της σημασίας του. Ως τρίτη φάση, ακολουθήθηκε μια σειρά προεργασιών και συλλογής δεδομένων για την ανάπτυξη της εφαρμογής. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η διαδικασία δημιουργίας της εφαρμογής. Τέλος, καταγράφονται τα συμπεράσματα και η κριτική ανάλυση του τελικού αποτελέσματος με βάση την εμπειρία του χρήστη.
Keywords: Εφαρμογή; Έργο τέχνης; Τρισδιάστατος σχεδιασμός; Nighthawks; Edward Hopper; Application; Art Piece; Painting; 3d design