Επέκταση της τέχνης και των πολυμέσων μέσω των εικονικών κόσμων - Νεονάκης, Γεώργιος (My University, 2022)
Η επιστήμη της νέας πραγματικότητας του εικονικού κόσμου δίνει στον χρήστη την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσει και να εξερευνήσει το ψηφιακό περιβάλλον, να επεξεργαστεί και να αλληλοεπιδράσει με τα αντικείμενα. Ο εικονικός αυτός κόσμος είναι τεράστιος και πρόκειται στην ουσία για συνδέσεις που δημιουργούνται online , παρέχοντας στον χρήστη την ευκαιρία να έχει ελεύθερη και άμεση πρόσβαση ώστε να εκφραστεί, να αναζητήσει, να διαχειριστεί, να δια δράσει αλλά και να αγοράσει αγαθά. Ο τεχνητός κόσμος των παιχνιδιών είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου μέσα σε συγκεκριμένο περιβάλλον, οι παίκτες επικοινωνούν και επιδρούν με τους άλλους παίκτες. Στον χώρο της Τέχνης ο εικονικός κόσμος χρησιμοποιείται με ποικίλους τρόπους όπως στη δημιουργία έργων ή σε εκθεσιακούς χώρους , μουσεία, γκαλερί κ.λ.π. Όλοι αυτοί οι τρόποι διάδρασης και επικοινωνίας επεκτείνουν σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες έκφρασης και επικοινωνίας σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο σε όλα τα είδη των Τεχνών. Έτσι πολλοί σύγχρονοί καλλιτέχνες επιλέγουν την ψηφιακή Τέχνη δηλαδή τα έργα τους έχουν παραχθεί μέσω των νέων τεχνολογιών και παρουσιάζονται εικονικά μέσω των ψηφιακών επιλογών. Γίνεται χρήση μεγάλης ποικιλίας ψηφιακών εφαρμογών όπως το Διαδραστικό Περιβάλλον, η Εικονική Πραγματικότητα και η Επαυξημένη Πραγματικότητα. Οι εφαρμογές αυτές χρησιμοποιούνται ήδη σε αρκετά μουσεία τέχνης στον κόσμο. Η πιο σύγχρονη ψηφιακή μορφή τέχνης είναι τα NFT’s. Τα NFT’s αποτελούν ένα είδος κρυπτονομισμάτων που παράγονται μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας blockchain. Η πιο συνηθισμένη μορφή που παίρνουν είναι ενός αρχείου με μουσική ή ενός έργου τέχνης στον ψηφιακό κόσμο. Όπως όλα δείχνουν από τις Τέχνες μέχρι και τα μέσα ενημέρωσης , πολλοί άνθρωποι σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο , βλέπουν ήδη στη χρήση των NFT’s μια πολύ μεγάλη γκάμα από ευκαιρίες για ανάπτυξη και προώθηση του έργου τους.
Keywords: Nέες τεχνολογίες; Κόσμος της τέχνης; Εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα; Blockchains; ΝFT’s; Eικονικοί κόσμοι; Kρυπτονομίσματα; New technologies; World of art; Virtual and augmented reality; Blockchains; NFT’s; NFT’s; Cryptocurrencies