Οι στάσεις και γνώσεις των νοσηλευτών για την δωρεά οργάνων - Κωνσταντίνου, Αντρέας (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Η μεταμόσχευση είναι μια εγχείρηση κατά την οποία υγιή όργανα, ιστοί ή κύτταρα μεταφέρονται από νεκρό ή ζωντανό δότη σε ασθενείς με τελικού σταδίου ανεπάρκεια κάποιου οργάνου. Η δωρεά και η μεταμόσχευση οργάνων εξαρτώνται από την θρησκεία την κουλτούρα, την νομοθεσία, τις στάσεις του κοινού και των επαγγελματιών υγείας και συγκεκριμένα των νοσηλευτών. Οι νοσηλευτές είναι οι πρώτοι επαγγελματίες υγείας που προσεγγίζουν τους συγγενείς των δυνητικά δοτών οργάνων, επίσης αποτελούν το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους συγγενείς και τους άλλους επαγγελματίες υγείας.
Keywords: Δωρεά οργάνων; Νοσηλευτικό προσωπικό; Donation of organs, tissues, etc.; Nursing; Nurses