Ενίσχυση Κτιρίων από Οπλισμένο Σκυρόδεμα - Δημητρίου, Ευσταθία (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Στις μέρες μας, τόσο η ενίσχυση όσο και η επισκευή ή αποκατάσταση των κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα, αποτελούν ένα κύριο θέμα το οποίο ένας Πολιτικός Μηχανικός πρέπει να γνωρίζει, αφού το φαινόμενο της επισκευής και ενίσχυσης των υφιστάμενων κατασκευών όλο και αυξάνεται. Η παρούσα πτυχιακή εργασία, στο πρώτο μέρος της, αναφέρεται στην παθολογία των κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα και πιο συγκεκριμένα, στα αίτια που προκαλούν τις διάφορες βλάβες (φθορές) στις κατασκευές. Αναφέρεται επίσης, στις μορφές αστοχίας οι οποίες υπάρχουν, καθώς και στους βαθμούς βλάβης που είναι πιθανόν να εμφανιστούν σε κάθε δομικό στοιχείο από οπλισμένο σκυρόδεμα. Επιπρόσθετα, αναφέρονται οι διάφορες διαδικασίες για τη διάγνωση των βλαβών στα δομικά στοιχεία, καθώς και στη διαδικασία ανασχεδιασμού των υφιστάμενων κατασκευών η οποία είναι απαραίτητη και ένας Πολιτικός Μηχανικός πρέπει να γνωρίζει καλά πριν να καταφύγει σε τυχόν επισκευή ή ενίσχυση μιας υφιστάμενης κατασκευής. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρονται οι διάφορες μέθοδοι ανάλυσης και οι στρατηγικές επεμβάσεων στην διαδικασία ανασχεδιασμού των υφιστάμενων κατασκευών. Ολοκληρώνοντας, δίνεται έμφαση στα υλικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επισκευή ή/και ενίσχυση των δομικών στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα, καθώς και στους τρόπους επισκευής και ενίσχυσης που μπορούν να εφαρμοσθούν σε κάθε δομικό στοιχείο ανάλογα με τον βαθμό βλάβης. Στο δεύτερο μέρος της παρούσας πτυχιακής εργασίας, αναφέρεται η διαδικασία ελέγχου και ανάλυσης μιας υφιστάμενης κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα, μέσω του στατικού προγράμματος 3DR.STRAD και στη συνέχεια αναφέρονται οι τρόποι ενίσχυσής της.
Keywords: Βλάβες; Υλικά επισκευής; Τεχνικές ενίσχυσης; Επισκευή; Ενίσχυση