Ανάπτυξη βιοϊατρικής συσκευής για την ανίχνευση φλεγμονής και πήξης του αίματος - Κόκκινος, Σωκράτης (My University, 2022)
Η παρούσα πτυχιακή έχει ως σκοπό την μελέτη των θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στην συσκευή για την καταγραφή και ανάλυση τους ώστε να καθοριστεί εάν χρειάζεται κάποιο θερμαντικό ή ψυκτικό στοιχείο για να επιτευχθεί το εύρος θερμοκρασιών το οποίο δεν επηρεάζει τις ιδιότητες του αίματος και συγκεκριμένα την πήξη και φλεγμονή που μετρά η συσκευή που αναπτύσσεται. Το αίμα επηρεάζεται με την αύξηση και μείωση της θερμοκρασίας αλλά υπάρχει ένα εύρος θερμοκρασιών μεταξύ των οποίον οι ιδιότητες που εξετάζονται, πήξη και φλεγμονή δεν επηρεάζονται. Με την διεξαγωγή διαφόρων πειραμάτων και καταγραφή των θερμοκρασιών γύρω από διάφορες συνθήκες λειτουργίας της συσκευής αλλά και διάφορες θερμοκρασίες περιβάλλοντος με σκοπό την προσομοίωση χειμώνα και καλοκαιριού. Είναι γνωστό ότι το αίμα στον ανθρώπινο οργανισμό έχει μια συγκεκριμένη θερμοκρασία 37 βαθμούς Κελσίου και όταν βγει εκτός του ανθρώπινου οργανισμού προκειμένου να διατηρηθεί, αποθηκεύεται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία στην οποία δεν θα χάσει τις ιδιότητες του για ένα χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση που εξετάζουμε το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό αφού η συσκευή που αναπτύσσεται έχει ως σκοπό την εξυπηρέτηση των ασθενών στο σπίτι αρά και ο χρόνος δειγματοληψίας μέχρι την ώρα των αποτελεσμάτων θα είναι πολύ μικρός. Ο άλλος παράγοντας είναι η θερμοκρασία ώστε οι ιδιότητες του αίματος να μην επηρεάζονται από την στιγμή της δειγματοληψίας μέχρι να πάρει ο ασθενής τα αποτελέσματα. Μετά την διεξαγωγή όλων των πειραμάτων φαίνεται να υπάρχει ανάγκη ενός θερμαντικού στοιχείου μέσα στην συσκευή ή αναδιάταξη των διαφόρων στοιχειών ώστε τα στοιχεία που προσφέρουν θερμότητα στην συσκευή να είναι πιο κοντά στο δείγμα αίματος.
Keywords: Θερμοκρασία; Θερμότητα; Αίμα; Πειράματα; Πήξη; Φλεγμονή