Μελέτη Ανάλυσης Συμβατότητας και Εκτίμησης Επιτυχίας Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών στην Κύπρο - Βλάχου, Σοφία (My University, 2025)
Η εργασία αυτή εξετάζει τη διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών στην Κύπρο και τους παράγοντες που επηρεάζουν τη συλλογή και μεταμόσχευση των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Ο βασικός στόχος είναι να κατανοήσουμε ποιοι παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το βάρος και άλλα κλινικά χαρακτηριστικά του δότη, επηρεάζουν την ποσότητα και την ποιότητα των κυττάρων που συλλέγονται. Αυτή η γνώση είναι σημαντική για τη βελτίωση της διαδικασίας και την αύξηση της επιτυχίας των μεταμοσχεύσεων. Για την ανάλυση των δεδομένων, χρησιμοποιήθηκαν προηγμένες στατιστικές μέθοδοι, όπως ο έλεγχος συσχέτισης Pearson, η ανάλυση Bland-Altman, το Wilcoxon Rank-Sum Test και η γραμμική παλινδρόμηση. Αυτές οι τεχνικές βοήθησαν να εντοπιστούν συσχετίσεις μεταξύ των χαρακτηριστικών των δοτών και των αποτελεσμάτων της συλλογής κυττάρων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ορισμένοι παράγοντες έχουν σημαντική επίδραση στην απόδοση της συλλογής, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη επιλογή και προετοιμασία των δοτών. Η μελέτη αυτή μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση των διαδικασιών συλλογής μοσχευμάτων, βελτιώνοντας τόσο την εμπειρία των δοτών όσο και τις πιθανότητες επιτυχίας των μεταμοσχεύσεων. Επιπλέον, μπορεί να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επαγγελματίες υγείας για τη βελτίωση των στρατηγικών επιλογής και διαχείρισης των δοτών, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα του συστήματος μεταμοσχεύσεων στην Κύπρο.
Keywords: Μυελός των οστών; εθελοντές δότες; μόσχευμα; ασθενείς; φύλο